Ангел Русев донесе първа титла на България от Европейското първенство по вдигане на тежести, което се провежда в София.

Той триумфира в най-леката категория при мъжете, тази до 55 килограма, с което завоюва своето четвърто поредно злато и продължи тоталната си доминация на европейската сцена.

Русев спечели титлата с общо двубой от 244 килограма. Той изхвърли 109 килограма, а след това бе №1 в изтласкването и със 135 килограма достигна до европейската титла.

Успехът за България в дисциплината бе огромен, защото на подиума се качи и младият Джан Зарков, който завоюва бронзов медал с двубой от 235 килограма. 102 в изхвърлянето и 133 в изтласкването.

Шампионът Русев бе трети със своите 109 килограма в изхвърлянето, като движението завърши с огромно притеснение за целия ни щаб и травма в рамото за родния състезател. Щангистът ни не успя да се справи със 111 килограма, видимо изпитвайки огрома болка.

Въпреки това той не се оттегли, а избра за изчака да преминат всички опити в изтласкването. Така Русев знаеше, че трябва да се справи със 135 килограма, които въпреки травмата и болката успя да вдигне от първия опит. След това той направи един неуспешен опит на 140 килограма и отказа третия си опит, но това нямше никакво значение за крайното класиране.

В последните четири първенства на Стария континент, именно Ангел Русев неизменно печели златните медали.

Втори зад него завърши грузинецът Рамини Шамилишвили с двубой от 241 килограма, а огромен подвиг направи младият 17-годишен Джан Зарков.

Той имаше едва 102 килограма в изхвърлянето, което му отреди осмо място преди да дойде ред на изтласкването.

Там обаче младият българин показа огромният си талант и се справи последователно със 123, 129, а след това с впечатляващите 133 килограма, което бе напълно достатъчно за място на подиума.

Така България вече има злато и бронз от шампионата в София, а към това трябва да прибавим и още четири отличия в отделните движения. Злато, сребро и два бронза.

Дир.бг