Абу-Муслим Амаев спечели втори медал за България на европейското първенство по борба в Букурещ, след като надви норвежеца Мортен Торесен с 8:5 в битка за трето място на категория до 67 кг класически стил. Айк Мнацаканян пък завърши на пето място на 82 кг, след като загуби схватката си срещу грузинеца Гела Болквадзе с технически туш.

Амаев натрупа седем точки от партера в първата част и успя да се защити през втората, стигайки до окончателната победа. Така България вече е с два бронза, след като във вторник Едмонд Назарян стана трети в Европа на 63 кг.

За Амаев категория до 67 кг е нова, но той започна турнира с 25 точки за победи срещу Шон Надоргин (Израел) и Криступас Шлейва (Литва). На четвъртфиналите българският национал отстъпи с 4:13 срещу Хасрат Джафаров (Азербайджан), който надви Торесен на полуфиналите в категорията. Така Джафаров изтегли Амаев на репешаж, в който българският национал надви Себастиан Надж (Сърбия) и си заслужи място в схватките за трето място.

"Скачам на горна категория и в началото е трудно. Вярвах до края, както и треньорите ми. Благодаря на всички тях, благодаря останалите момчета в отбора, на г-н Гриша Ганчев и на г-н Даниел Ганчев. Следващата ми цел е да взема олимпийска квота", каза той.

По-късно Кирил Милов донесе трети медал на България , след като тушира финландеца Арви Саволайнен в битката за бронзово отличие на 97 кг класически стил.

Милов взе първата точка още преди партера на първата част и доминираше тотално в мача. При 5:0 във втората част българският национал направи ново движение за две точки, с което тушира финландеца. Щабът на Саволайнен загуби обжалване и така крайният резултат стана 8:0.

Милов започна турнира с победа с техническо превъзходство срещу поляка Тадеуш Михалик, но на четвъртфиналите българският национал бе надвит с 0:4 от състезаващия се с неутрален статут Магомед Муртазалиев. Той се класира на финал по-късно във вторник и изтегли Милов на репешаж, където българинът надви унгареца Тамаш Левай с категоричното 11:0. Това го изпрати и на схватката с Саволайнен за бронз.

Утре европейското първенство в Букурещ продължава със схватките при жените, а България има шанс за цели четири отличия.

Дир.бг