Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за полуфинала на тенис турнира в Ротердам от сериите АТП 500 след труден успех над Александър Шевченко от Казахстан с 7:6 (2), 3:6, 6:4 в мач, продължил почти два часа. Така Димитров ще защити точките си от миналата година, когато отново достигна до полуфиналите, където отстъпи пред бъдещия победител Даниил Медведев с 1:6, 2:6. Това е и общо четвърти финал за българина, който и финал в Ротердам през 2018, загубен от легендата Роджър Федерер с 2:6, 2:6.

В първия сет и двамата взимаха подаванията си, като се стигна до тайбрек. Димитров сервираше първи и повеждаше постоянно, но Шевченко също подаваше много добре и успя да вземе три гейма на нула.

Българските тенисист заложи на по-големия си опит в тайбрека и успя да направи мини пробив за 2:1, а след това да поведе с 4:1. Хасковлията направи още един малък пробив за 5:2, а след това приключи частта с два свои сервиса.

Във втория сет Шевченко поведе с 1:0 и още във втория гейм стигна до точка за пробив, която веднага реализира. Той продължи да подава много уверено. Стигна се до най-оспорвания девети гейм, в който състезателят от Казахстан сервираше за успех в сета. Шевченко набързо поведе с 40:15, но пропусна два сетбола, а българинът изравни с някои много атрактивни и ефективни изпълнения. Димитров за първи път стигна в мача до две точки за пробив, но и той ги пропусна. Шевченко успя да спечели частта едва при петия си сетбол, след като направи поредния си ас.

В третия сет също нещата вървяха към тайбрек, като всеки взимаше сервиса си до 5:4 за Димитров. В решителния десети гейм българинът направи първи пробив в мача на нула, като се опря на опита си и по-голямата класа в разиграванията.

Шевченко направи два пъти повече асове в мача - 15 срещу 8 за Димитров, като имаше и повече печеливши удари - 22 на 14. Григор направи и повече непредизвикани грешки, но спечели повече точки на първи сервис и при ретурите си.

Това беше първа победа на Григор Димитров над Шевченко, с когото никога не се бяха срещали в Тура.

"Играх определено слабо днес, не се забавлявах. Не знам какво да кажа, направих много непредизвикани грешки. В същото време той е страхотен съперник, играл съм срещу него в предсезонната подготовка, винаги е на високо ниво. Сервира по невероятен начин, това е един от най-добрите сервиси, срещу които съм играл наскоро. Дано утре да вдигна нивото си. Обичам да играя през уикенда и съм благодарен, че две поредни седмици успявам да играя по това време", бе коментарът на Димитров след успеха.  

В полуфинала Димитров ще чака победителя от мача между втория поставен в схемата Андрей Рубльов (Русия) и австралиеца Алекс Де Минор, който е под номер 5 в схемата.

Дир.бг