Президентът на Международния съюз по биатлон (IBU) Оле Далин е разследван от австрийските власти, потвърдиха от централата.

В същото време бившият президент Андерс Бесеберг очаква присъда в предполагаем процес за корупция в Норвегия.

Международният съюз по биатлон заяви в изявление по имейл, че "е запознат с разследването на австрийските власти срещу президента", но не коментира подробности.

"Не съм получил никакво официално уведомление за каквото и да е разследване на този етап, но съм наясно с политически мотивирани спекулации и намеци. Напълно съм шокиран от тези твърдения, които са напълно безпочвени, и ги опровергавам с най-категоричните възможни думи. Няма да се поколебая да предприема правни действия, необходими за защита на доброто ми име и репутация", заяви Далин в изявление, публикувано от IBU.

"Въпреки че отричам неправомерни действия от какъвто и да е характер, ще осигуря пълно съдействие и съм напълно уверен, че разследването ще установи, че нямам аргументи за отговор", добави той.

Далин не коментира подробностите от разследването, но защити начините, по които IBU се справя с маркетинговите си услуги.

"Процесът за последния маркетингов договор на IBU беше приложен в пълно съответствие с Кодекса за почтеност и беше предприета надлежна проверка, за да се гарантира, че е подходящ и в съответствие с всички норми", каза още Далин.

Той пое президентския пост през 2018 година, когато Бесеберг подаде оставка, след като австрийската полиция нахлу в офисите на IBU на фона на разследване на обвинения за корупция, свързани с допинга в руския спорт.

Бесеберг е съден в родината си Норвегия за предполагаем подкуп и присъдата се очаква до 12 април. Прокуратурата поиска затвор от три години и седем месеца, ако бъде признат за виновен.

БТА