Националките по художествена гимнастика индивидуално и ансамбъл представиха съчетания си за новия сезон. Зала "София" не успя да събере всички, които искаха да видят композициите на ансамбъл жени, Боряна Калейн, Стилияна Николова, Ева Брезалиева, Никол Тодорова, Елвира Краснобаева, Магдалена Вълкова, Дара Малинова, Алекса Рашева, Александра Шалуева.

Специален гост на продукцията беше министърът на спорта Димитър Илиев. В залата присъстваха още заместник-министър Проф. Даниела Дашева, президентът на БФХГ Илиана Раева, Мария Гигова, Мария Петрова, Невяна Владинова и други.

"Пожелавам Ви с тези съчетания да спечелите олимпийските титли в Париж. Вярваме във Вас, доказали сте, че можете. Само напред", каза министър Илиев на Илиана Раева. 

Изключително интересна е идеята на Боряна Калейн, която разказва своя път в гимнастиката с всичките си четири съчетания. Цялата програма на четирите съчетания върви като сюжетна линия - крайната поза на всяко едно съчетание е началната на следващото, както и последния акорд на музиката на едното е началния акорд на следващото.

"Започваме от обръча, като към финала на съчетанието преливаме в музиката, на която играя топка, финалната музика на обръча, всъщност е началото на музиката на топка и така е във всички съчетания в последователност обръч, топка, бухалки и лента. Всъщност четирите съчетания разказват моя път в гимнастиката и етапите, през които съм минавала като развитие и емоционалност. Обръчът пресъздава детските ми години в залата, когато всичко е забавно - танцувам, забавлявам се, всичко е леко, получава се бързо, а музиката която избрахме за обръча също е лека, забавна и много танцувална. Топката пресъздава всъщност моментите, в които започвам да печеля медали и ми харесва да играя пред публика, съчетанието с бухалки разказва за трудните моменти, през които преминава всеки един спортист, за колебанията, за съмненията дали ще се справиш, дали ще успееш, а лентата показва, как въпреки трудностите аз намирам сили в себе си, побеждавам съмненията си и успявам да се справя със ситуацията", разказва за програмата си Боряна Калейн.

Стилияна Николова има две нови композиции - обръч и бухалките, а на топка и на лента е запазила миналогодишните. Съчетанието й с бухалки е на песента "Хубава си моя горо" с изпълнител Кръстина Кокорска и аранжимент Красимир Тодоров. Песента е изпята и аранжирана специално за тази композиция на Николова. На лентя тя е заложила отново на "Арабски нощи", този път обаче на френски език, закачка към публиката на Игрите в Париж.

Ансамбълът в състав София Иванова, Рейчъл Стоянов, Маргарита Василева, Магдалина Миневска и Камелия Петрова показаха изключителни съчетания с пет обръча и с три ленти/две топки.

Композицията на обръчи за сезон 2024 на ансамбъл жени е по музика на емблематичната мелодия на Енио Мориконе "Chi Mai" от филма "Професионалистът" с любимеца на Франция - Жан - Пол Белмондо. Музиката за топки и ленти е ремикс на Allegro Feat. L.V., Fresh Game & Cokni O'Dire - "Someone Else", Алекс Нушев и Елица Павликенова са направили ремикс и реаранжимент специално за БФХГ.

БТА