Ливърпул със сигурност ще завърши последния си сезон под ръководството на Юрген Клоп с трофей, след като спечели Купата на Лигата в Англия.

Мърсисайдци спечелиха с 1:0 на "Уембли" финала срещу Челси в драматичен мач, който мина и през две продължения по 15 минути. В края на второто и по-конкретно 118-ата минута Върджил Ван Дайк донесе победния гол за своите.

Така Ливърпул спечели надпреварата за десети път, а за Клоп това е общо пети значим трофей на "Анфийлд" след Висшата Лига (19-20), Купата на ФА (21-22), Купата на Лигата (21-22 и 23-24) и Шампионска лига (18-19).

Разочарованието за Маурисио Почетино и Челси е огромно, като аржентинският мениджър губи трети пореден финал и остава без трофей. В миналото той отстъпи в Купата на Лигата и в Шампионска лига с тима на Тотнъм, съответно срещу Челси и отново Ливърпул.

В редовното време головите положения изобилстваха, макар че не падна нито едно попадение, което да бъде зачетено. Първата много сериозна ситуация бе пред вратата на Челси, когато Джордже Петрович отрази силен удар на Луис Диас след грешка на Аксел Дисаси, който се подхлъзна.

"Сините" отговориха в 20-ата минута, като по чудо не успяха да вкарат. Коул Палмър имаше златен шанс, но направи по-трудното и изпусна заради великолепно спасяване на Каомин Келехер. Последва опит за добавка на Никълъс Джаксън, който бе блокиран прекрасно от Уатаро Ендо.

В 24-ата минута Мойзес Кайседо направи много грубо влизане срещу Райън Гравенберх, който получи тежка контузия и бе откаран на носилка, както и принудително заменен от Джо Гомес. За халфа на Челси последствия нямаше.

В 32-ата минута Челси вкара гол чрез Рахийм Стърлинг, който получи подаване от Джаксън. Последният обаче беше в много тънка засада, която бе отсъдена след разглеждане с ВАР.

Ливърпул нацели гредата в 40-ата минута след центриране на Андрю Робъртсън от левия фланг и удар с глава на Коуди Гакпо.

През втората част интересните ситуации продължиха. В 58-ата минута Петрович отрази удар от воле на Харви Елиът, а най-спорната ситуация дойде две минути по-късно. Робъртсън центрира от фаул, а Върджил Ван Дайк надскочи Бен Чилуел и прати топката във вратата. Последва голяма ливърпулска радост, но за изненада голът бе разгледан с ВАР и отменен. Оказа се, че е отсъдена засада на Ендо, който според съдиите влияе на играта.

В 76-ата минута и Челси удари греда след удар на Конър Галахър. В края и Коул Палмър направи значим пропуск.

После Юрген Клоп отслаби състава си, като пусна за продълженията част от юношите, които бяха на пейката. Въпреки това в 25-ата минута на продълженията Ливърпул беше на сантиметри от гола. удар на Харви Елиът беше спасен по уникален начин на гол линията от Петрович.

Челси обаче беше разплакан в 28-ата минута, когато след центриране от ъглов удар Ван Дайк на близката греда засече и отново бе в прегръдките на своите съотборници. Този път без полемика.

Дир.бг