Кениецът Бенсън Кипруто спечели надпреварата при мъжете на маратона на Токио (Япония) с време 2:02.16 часа, подобрявайки постижението на бившия световен рекордьор и негов сънародник Елиуд Кипчоге при перфектни състезателни условия по улиците на японската столица.

Сутуме Асефа Кебеде от Етиопия спечели състезанието при жените, пред защитаващата титлата си Роузмари Ванджиру от Кения, с време 2:15:55 часа, също подобрявайки най-доброто предишно постижение при дамите по трасето от Шинджуку до Императорския дворец.

Кипруто изпревари друг кениец Тимъти Киплагат в последните няколко километра и завърши 39 секунди пред сънародника, добавяйки титлата от маратона в Токио до тези от Бостън (САЩ) от 2021-а и Чикаго (САЩ) от 2022 година.

Времето на 32-годишния атлет бе с почти две минути по-добро от предишното му най-добро постижение и го превърна в петия най-бърз маратонец на всички време в състезания, одобрени от Световната атлетика.

Киплагат трябваше да бъде убеждаван от своя треньор да не се оттегля от състезанието след смъртта на партньора му в тренировките и световен рекордьор в маратона Келвин Киптум при пътен инцидент през миналия месец.

Трети при мъжете финишира Винсент Нгетич Кипкемой за 2:04:18 часа, оформяйки изцяло кенийско присъствие на подиума.

Елиуд Кипчоге имаше затрудения да поддържа темпото и двойният олимпийски шампион остана на две минути зад лидерите, завършвайки десети.

Кебеде и Роузмари Ванджиру бяха във водещата група през цялото състезание при жените и едва в последния етап етиопката успя да се откъсне пред съперничката си, за да спечели първата си голяма титла в маратона с 19 секунди аванс. С постижението си тя подобри рекорда на кенийката Бригид Косгей от 2022 година от 2:16:02 часа и свали повече от две минути от предишното си най-добро време от 2:18:12 часа.

Амане Берисо Шанкуле от Етиопия зае третото място с 2:16:58 часа, повече от минута пред двукратната  световна и олимпийска шампионка на писта Сифан Хасан от Нидерландия, която остана четвърта.

БТА