25 000 стръка от 13 вида цветя ще бъдат засадени тази пролет в градините и парковете на Шумен. Разсадите се отглеждат в оранжериите на ОП "Паркове и обредна дейност", а зацветяването ще се извърши, когато растенията достигнат необходимия етап на развитието си, съобщиха за ШУМ.БГ от пресцентъра на общината.

Цветята са от видовете Агератум, Алисум, Кученце, Далия, Газания, Импатиенс, Тагетес, Калдаръмче, Рудбекия, Циния, Цинерария, Петльов гребен, Петуния.

Местата, определени за зацветяване, са същите, както през изминалата година - Градската градина, по централните части на града като района на пл. България", вазите и градинките по пешеходната зона на бул. "Славянски", пред сградата на община Шумен, градинките пред Съдебната палата, до Регионална библиотека "Стилиян Чилингиров" - градинката и вазите. Цветя са предвидени и за две от градинките на кв. „Херсон“, кв. Добруджа - до Второ ОУ "Д-р Петър Берон", градинките до ДКЦ-1 Шумен и до къща Елеонора.

През март предприятието ще извърши и залесяване с дървесни видове. Дръвчетата са поръчани от общината и ще бъдат засадени по тротоарни джобове или на места, заявени от граждани. Изборът на видовете е съобразен с това да бъдат подходящи за градски условия. Според своите физиологични особености ще бъдат разпределени по съответните точки. Заявени са 15 броя Каталпа, по 10 броя Лейланд, Явор, Кълбовидна акация и Червен шестил, по 5 броя Ясен, Амброво дърво и Шестил.

Следващият подходящ за залесяване период е в края на есенния сезон. За тогава също ще бъдат предвидени дървета за залесяване.

„ОП „Паркове и обредна дейност“ разполага със служители с голям опит и познания, работещи като задружен екип, мотивиран единствено от това гр. Шумен да бъде цветен и красив“, казаха още от пресслужбата на общината.

ШУМ.БГ