Лекоатлетите от Бразилия, Еквадор, Перу и Португалия ще бъдат полдожени на по-строги и чести допинг проверки извън състезания в навечерието на Олимпиадата в Париж. Причина за това е, че националните допинг програми на въпросните държави не са достатъчни, съобщиха от Звеното по почтеността на атлетика (Athletics Integrity Unit).

Решението идва, след като от световната лекоатлетическа централа одобриха препоръките на борда на AIU за "по-сериозни изисквания на тестовете за представители на тези федерации" преди Игрите, които ще започнат на 26 юли.

    "Въпросните федерации не успяха да покажат, че тестват пропорционално своите атлети в извънсъстезателните периоди след Световното първенство в Будапеща миналата година. Също така те неведнъж са получавали ясни предупреждения относно недостатъната възможност на националните им програми за тестване, като първите такива датираха още от предишния Мондиал - през 2022 година в Юджийн, Орегон", гласи изявлението на AIU.

Част от изискванията са атлетите да бъдат тествани поне три пъти без предупреждение преди 4 юли, а всеки един от тестовете трябва да е най-малко през три седмици.

Компетентните органи подчертават, че е изключително важно в олимпийска година да бъде напомнено на всички федерации, че всички спортисти трябва да разполагат с равни условия, дори и когато става дума за проверки за допинг.

Дир.бг