Нургюл Салимова ще се отправи към Торонто през април, за да играе на турнира на Претендентките в шахмата.

Това стана ясно днес окончателно, след като няколко дни на драма между организаторите от канадската страна и Международната федерация ФИДЕ заплашваше да внесе хаос в програмата. Надпреварата от 3 до 22 април е между осем шахматистки, а победителката ще се изправи в мач за световната титла срещу шампионката Дзю Уъндзюн.

Но от седмица ФИДЕ заплашваше да премести мача, ако Канада не забърза и финализира продецурата с издаването на визи на състезателките. Някои от тях планират ранно пристигане в страната за адаптация и подготовка.

Те са:

Нургюл Салимова (България), като финалитска от Световната купа 2023.

Лей Тъндзие (Китай), втора на Световното първенство за 2023 г.

Тан Зонзъ (Китай), трета на турнира Гранд Суис за миналата година.

Катерина Александровна - Лагно (Русия), победителка в Гран при 2022-23 г.

Александра Горячкина (Русия), втора на Гран при и победителка в Световната купа 2023.

Анна Музичук (Украйна), трета на Световната купа 2023.

Рамешбабу Ваишвали (Индия), победителка на Гранд Суис турнира за 2023-а.

Конеру Хумпи (Индия), състезателка с най-висок рейтинг към януари 2024 г.

ФИДЕ бе дал срок до петък на канадските власти да издадат необходимите документи за шахматистките и те да знаят, че турнирът със сигурност ще е в Торонто. Това вече е потвърдено и от 3 април точно там ще са битките във формат "всеки срещу всеки", като всяка ще играе с останалите седем по два пъти.

Ако има две или повече състезателки с равен актив след 14 кръга, ще има тайбрек партии.

Нургюл Салимова стартира срещу Музичук на 4 април в първия кръг, а в последния ще играе срещу Горячкина на 21 април. Именно от нея страхотната българска шахматистка загуби финала за Световната купа в Баку миналата година.

Победителката в надпреварата в Торонто ще се изправи срещу несменяемата от 6 години шампионка Дзю Уъндзюн от Китай, като този мач ще е догодина.

Дир.бг