Административният съд в Шумен обяви за нищожно решението на Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020г.“, с което на община Шумен бе наложена финансова корекция за Пречиствателната станция за отпадни води. Според съставения след това Акт за публично държавно вземане, кметството трябваше да плати на държавата сума в размер на 3,961 млн. лв., която с лихвите към днешна дата надвишава 6 млн. лв.

Община Шумен обжалва и постановеното от Административния съд решение я освобождава от плащането на сумата.

Според Съда атакуваното решение на налагането на финансова корекция е „вътрешно противоречиво и не притежава ясна разпоредителна част, позволяваща изпълнение на акта. В него не е индивидуализирана по еднозначен начин разпоредителна част. Посочени са различни суми, за повечето от които не става ясно дали се отказва да бъдат одобрени и платени, или подлежат на възстановяване, което препятства възможността, чрез тълкуване, да се установи в коя част от акта е обективирана разпоредителната му част, т.е. са посочени конкретните задължения, вменени на адресата”.

„Трябва да се има предвид, че това е първа инстанция и 100% държавата ще го обжалва. Тя винаги обжалва решения, които не са в нейна полза. Но решението на шуменския съд според мен е добре мотивирано и трудно би било отменено от Върховния съд“, каза за ШУМ.БГ адвокатът на община Шумен по делото Генчо Гатев.

Потърсен за коментар, кметът на Шумен Христо Христов не скри радостта си от постановеното от Административния съд решение.  

“Това е много добра новина за всички нас жителите на община Шумен, защото това беше най-голямата корекция, която ни беше наложена. И обстоятелството, че на първа инстанция печелим делото поради нищожност на акта, с която ни е наложена санкцията, е една изключително добра новина за шуменци. Радвам се много. Наясно сме, че като цяло битката не сме я спечелили, защото МОСВ, предполагам, ще обжалва на втора инстанция, но се надявам и на втора инстанция резултатът да е в полза на шуменци”, каза пред ШУМ.БГ Христов.

Решението на Административен съд – Шумен подлежи на касационно обжалване пред Върховния административен съд на Република България в 14-дневен срок.

Припомняме, че Станцията бе изградена по проекта "Интеграция на водния цикъл за гр. Шумен – ІІ етап" на обща стойност 72,425 млн. лв. Тя заработи през 2016-та.

ШУМ.БГ