Неработещата от години Ветеринарна лечебница на бул. „Симеон Велики“ в Шумен да се прехвърли безвъзмездно на община Шумен, настоява кметската администрация. В момента имотът е държавна собственост, като за него отговаря Министерството на земеделието, храните /МЗХ/.

Задължително условие, за да стане прехвърлянето, е съгласието на Общинския съвет. Въпросът ще се гледа на заседанието му идния четвъртък.

„Придобивайки собствеността върху сградата на „Ветеринарна лечебница“ строена 1928 година, община Шумен ще полага грижата на добър стопанин и ще запази нейната автентична архитектура, както и ще съхрани музейната експозиция в част от нея“, се казва в докладната на кмета Христо Христов до общинските съветници.

Имотът се намира в непосредствена близост до Градския стадион и Спортен комплекс „Плиска“ и придобиването му в собственост от община Шумен „ще създаде възможности за разширяване на спортните площи и местата за паркиране около тях и оформянето им в цялостен модерен ансамбъл", пише още в документа.

С писмо от Министерство на земеделието са уведомили общината, че „имотът с площ 11,986 дка и построените в него сгради е с отпаднала нужда, като липсва перспектива за ползването му и същият е загубил качеството си на имот – публична държавна собственост“.

Положително становище са дали и от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Ако Общинският съвет одобри искането на кмета, следваща стъпка е то да се внесе чрез областния управител до Министерски съвет за безвъзмездно прехвърляне в собственост.

ШУМ.БГ