Русия извърши щурм срещу критичната енергийна структура на Украйна с 90 ракети, 12 от които балистични, удари ТЕЦ-ове и най-големия язовир в Запорожие, предаде УНИАН, като се позова на данни на украинските ВВС.

Русия - Украйна

Това е най-голямата атака срещу енергийната инфраструктура на страната в последно време. Повече от 1 милион потребители на енергия в Украйна са без ток, заяви високопоставен служител от президентството, цитиран от Ройтерс.

Ударите са засегнали около 700 000 жители в Харковска област в източната част на страната, най-малко по 200 000 в Одеска и в Днепропетровска област и още 110 000 в Полтавска област, каза заместник-ръководителят на президентската администрация Олексий Кулеба.

Украинският енергиен оператор "Укренерго" каза, че енергийната система на Украйна получава спешна помощ от Полша, Румъния и Словакия след масираната руска атака.

Ракетният щурм

Държавната хидроенергийна компания на Украйна съобщи, че руски удар е поразил най-големия украински язовир - "ДнипроХЕС" в Запорожка област, но добави, че няма опасност от скъсване на стената, предаде Ройтерс. Енергийна инфраструктура в други области на страна също е била засегната, съобщиха официални представители.

"В момента във водноелектрическата централа (ВЕЦ) има пожар. На място работят аварийните служби и енергетици, които се справят с последствията от многобройните въздушни удари", заявиха от "Укрхидроенерго", която управлява мрежата от язовири в Украйна, предаде БТА.

Министърът на енергетика на Украйна Герман Галушченко заяви, че това е най-голямата атака срещу енергийната инфраструктура на страната в последно време.

 

"Целта е не само да се повреди, а да се опита отново, както миналата година, да се предизвика мащабен срив на енергийната система на страната", написа той в профила си във "Фейсбук".

 

Началникът на Запорожската ОВА Иван Федоров каза, че противникът е изстрелял почти 20 ракети по Запорожие. Унищожени и повредени са инфраструктурни съоръжения, както и 10 частни къщи и над 35 високи сгради. 3 души се смятат за изчезнали.

В западната Хмелницка област украинската телевизия цитира местен официален представител, според когото един човек е загинал, а няколко са пострадали при руска атака, която е повредила критична инфраструктура.

В Хмелницка област вече се знае за двама загинали и най-малко 8 ранени, каза шефът на украинското МВР Игор Клименко.

УНИАН показа видео, което показва момент, в който спасяват 21-годишен мъж изпод развалините на частна къща.

 

Кметът на източния град Харков Игор Терехов заяви, че светофарите във втория по големина град в Украйна не работят в резултат на руски удари срещу електрически съоръжения.

Междувременно украинската телевизия се позова и на най-голямата частна енергийна компания в страната ДТЕК, която заяви, че Русия е предприела масирана атака срещу енергийни съоръжения и е поразила някои от топлоелектрическите централи (ТЕЦ) на компанията. Според украинската телевизия компанията е предупредила за прекъсвания в електрозахранването в югоизточната Днепропетровска област, отбелязва Ройтерс.

Русия е изстреляла над 60 дрона "Шахед" и близо 90 ракети срещу Украйна тази нощ, предаде Ройтерс, като цитира изявление на украинския президент Володимир Зеленски в "Телеграм".

"Светът вижда целите на руските терористи толкова ясно, колкото е възможно - електроцентрали и електропроводи, язовир, обикновени жилищни сгради, дори тролейбус", подчерта Зеленски.

"Това беше комбинирана атака на 151 въздушни цели: нашите защитници унищожиха 55 "Шахеда" и 37 крилати ракети",  съобщиха украинските ВВС и обявиха какво е използвал противникът тази нощ: 

63 ударни БПЛА от типа "Шахед-136/131" (район Приморско-Ахтарск - Русия);

12 балистични ракети Искандер-М (Белгородска област - Руска Федерация, ВОТ Крим);

40 крилати ракети Х-101/Х-555 (от тринадесет стратегически бомбардировача Ту-95МС - водите на Каспийско море);

5 крилати ракети Х-22 (от пет бомбардировача Ту-22М3 - Ростовска област - Руска Федерация);

7 аеробалистични ракети Х-47М2 "Кинжал" (с десет МиГ-31К - Тамбовска област - Руска Федерация);

2 управляеми авиационни ракети Х-59 (от два Су-30 (Су-34) - ТОТ Запорожка област);

22 зенитни управляеми ракети С-300/С-400 (Белгород, Курска област - Руска федерация).

В отговор Украйна е използвала зенитно-ракетни подразделения на ВВС и Сухопътните войски, мобилни огневи групи, както и всички възможни средства за радиоелектронна борба.  Крайният резултат е елиминирането на 92 цели: 55 ударни БПЛА от типа "Шахед-136/131"; 35 крилати ракети Х-101/Х-555; 2 управляеми авиационни ракети Х-59, предаде УНИАН. 

Дир.бг