Японката Каори Сакамото стана трикратна шампионка, след като триумфира при жените на Световното първенство по фигурно пързаляне в Монреал (Канада).

Втора се класира Изабеу Левито (САЩ), а бронзовото отличие спечели Ча йон Ким (Република Корея).

Сакамото беше едва четвърта след кратката програма, но във волната направи двоен аксел, троен луц и още шест тройни скока, включително комбинация от троен флип-троен тулуп и събра 222.96 точки.

Японката, която е бронзова медалистка от олимпиадата в Пекин 2022, е първата жена с три поредни титли след Пеги Флеминг (САЩ) от 1966-1968 година.

"Тъй като бях четвърта след кратката програма, нямах търпение да изляза за волната, но съм много доволна от резултата. В началото на моето представяне имах лек проблем, но успях да възвърна самообладанието си и представих изпълнение, което ме удовлетворява. Пързалях се добре от началото на сезона и чувствам, че придобих увереност за следващия", каза шампионката след състезанието.

Световната номер 1 за девойки за 2022 година Изабеу Левито направи шест тройни скока, с лека грешка на само един от тях и завърши с 212/16 точки, за да вземе среброто. Ча йон Ким събра 203.59 точки и се качи трета на подиума.

"Нямах представа, че ще спечеля медал от Световно първенство, но сега съм много щастлива. В началото на сезона имах контузии и не успях да се отдам напълно на тренировките, така че просто исках да покажа на какво съм способна, вместо да спечеля медал", каза корейката.

Европейската шампионка Луна Хендрикс (Белгия), която се бори с травма, падна при троен флип и се затрудни с някои от другите скокове, за да се смъкне на четвърто място след първото в кратката програма с 200.25 точки.

Световното първенство продължава по-късно днес с волната програма при танцовите двойки и при мъжете.

БТА