Строежът на закрития басейн в Шумен ще може да се финансира изцяло и да се завърши през тази година. Това става възможно, след като общината го включи в списъка на стойност 50 млн. лв., които държавата ще отпусне за капиталови разходи през 2024 г. Сумата за басейна е 9,567 млн. лв.

“Има промяна в проектите с 50-те милиона от държавата, като няма отпаднали, а напротив има нови. За 2024 г. сме включили тези проекти, по които ще можем да усвоим цялата сума. Такъв е басейнът, чието строителство е започнато“, обясни за ШУМ.БГ след заседанието на Бюджетна комисия зам.-кметът по строителство и екология арх. Николай Симеонов.

Той допълни, че предвидените 38 млн. лв. за ремонта на Градския стадион си остават, но ще се разпределят напред в годините до 2027-ма. През тази година се кандидатства само за сумата, която ще може да се усвои - 9,250 млн. лв. Вече е пусната обществена поръчка за технически работен проект на стадиона за 1 млн. лв. с ДДС.

В програмата за 2024 г. влиза основен ремонт и реконструкция на целия бул. "Симеон Велики" за 12 млн. лв. В сумата са включени проектиране, авторски надзор и строителство. Както вече стана ясно, по булеварда ще има и велоалеи.

4,4 млн. лв. от 50-те млн. ще отидат за рехабилитация пътя от кръговото на 7-ми километър до село Лозево. Други 4,5 млн. лв. са за ремонт на пътя от Лозево до пресечната му точка с пътя Шумен-Новосел

Друг проект, който ще се реализира тази година, е изграждане на локално платно с парко места и зелени площи по ул. "Марица" в участъка от ул. "В. Друмев" до ул. "Ген. Скобелев" за 2 млн. лв.

В капиталовата програма за 2024 г влиза и проектиране, авторски надзор и строителство на водопровод по бул. “Ришки проход” - 883 хил. лв.

С 1,3 млн. ще се финансира рехабилитация на ул. "Велико Железов" кв. „Дивдядово“.

Включен е и ремонт на двете помощни игрища към Ученически стадион и изграждане на осветление за 23 000 лв. Този проект се наложи да залегне в капиталовата програма, след като от БФС ще направят ремонт с осветление на основния терен на стадиона, но в отпуснатата сума от 950 хил. лв. не попаднаха помощните терени.

В проектите за изпълнение през 2024-та общината включва и реконструкция на уличен водопровод по ул. "Г. С. Раковски“ и сградни водопроводни отклонения в участъка от кръстовището с ул. "Райна Княгиня" до входа на парк "Кьошкове" за 232 000 лв.

Включена е реконструкция на улична канализация по част от ул. "Тича" за 220 000 лв.

Ще се направи рехабилитация на ул. „Северна“ в Шумен за 2,7 млн. лв.,

Включени са още проект и авторски надзор за рехабилитация и реконструкция на улица, намираща се между ул. „Ген. Радецки“ и ул. „Ген. Драгомиров“ за 710 000 лв., както и отводняване на кръстовището на бул. "Ришки проход" с панорамния път към ресторант „Барбароса“ – 217 000 лв.

От първоначалния списък е отпаднал ремонтът на пътя Радко Димитриево - Салманово - Златар на стойност 9,210 млн. лв.

Община Шумен все още не е подписала споразумение за финансиране на проектите с МРРБ. Очаква това да стане до две седмици.

ШУМ.БГ