Олимпийските игри в Париж може да струват повече от очакваното и публичните средства, отпуснати за форума, да нараснат с 2 милиарда евро. Тази прогноза направи първият председател на Сметната палата Пиер Московиси в интервю за France Inter.

Според него разходите могат да нараснат до четири или пет милиарда евро.

"Все още не знаем колко ще струват олимпийските игри, Сметната палата ще ги одитира, след като приключат", каза Московиси.

"Тези игри би трябвало да струват между три, четири, пет милиарда, ще видим, но това няма да има абсолютно огромно въздействие върху дълга."

Още през 2023 г. агенция "Франс Прес" заяви, че "никой не знае колко ще струват игрите". Тогава беше публикуван материал, според който разчетите показват бюджет 8.8 млрд. евро, при положение че през 2017 г. прогнозата беше за 6.6 млрд.

Сумата от три милиарда евро публични средства за олимпийските игри беше спомената по-рано от Пиер Московиси. През 2023 г. бюджетните документи посочват публични инвестиции в размер на 2.44 млрд. евро. Общата публична сметка обаче не може да бъде изчислена. Не всички разходи са известни. Например наскоро бяха добавени бонусите от 1900 евро, изплатени на полицейските служители. Това би могло да увеличи публичната сметка с още 500 милиона евро.

Бюджетът на Организационния комитет на олимпийските игри (COJO) е 4.4 млрд. евро. От тях 96% са частни средства, а бюджетът на SOLIDEO, който отговаря за изграждането на постоянните съоръжения, също е 4.4 млрд. евро - от тях 1.7 млрд. евро са публични средства.

В допълнение към проблемите само четири месеца преди игрите наскоро COJO се обърна към региона Ил дьо Франс дали може да покрие пътните разходи на 200 000 акредитирани лица (спортисти, длъжностни лица, журналисти).

Дневник