Отбелязването на професионалния празник „Седмица на гората” в ДГС- Преслав стартира с почистване от служители на стопанството на сметищата около чешмите по пътя за с. Имренчево и „Студени кладенци”, съобщиха от пресцентъра на СИДП.

Бяха събрани и извозени с техника на горското над два камиона отпадъци. Горските служители редовно почистват нерегламентирани сметища в горския фонд, реагират на подадени сигнали за изхвърлени боклуци в гората, извършват и съвместни почиствания с АПИ на замърсените участъци около чешмите и отбивките по основните пътни артерии на територията на стопанството.

Днес бе проведено залесяване на иглолистни фиданки на територията на  ДГС Преслав в емблематичната и значима за всеки един гражданин на Велики Преслав местност „Боровата гора”.

Фиданките са закупени изцяло със средства дарени от служителите на стопанството. Освен засаждане на фиданките лесовъдите извършиха и поливане на малките дръвчета.

Залесените през настоящата седмица фиданки ще бъдат окопавани и поливани и през следващите месеци. Грижата за едно дърво не се свежда само до неговото засаждане, а трябват много време и грижи, което отлично знаят и прилагат лесовъдите в ДГС Преслав.

ШУМ.БГ