Организаторите на Олимпиадата в Париж са изправени пред нов огромен проблем и дори заплаха един от спортовете да бъде тотално видоизменен, а в най-лошия случай отменен.

Става въпрос за триатлона, който присъства в олимпийската програма от Сидни 2000-ата, а в световен мащаб това е спорт, който добива все по-голяма популярност.

По план първата дисциплина от триатлона - плуването, трябва да се проведе във водите на река Сена, в която атлетите ще трябва да преплуват 1,5 километра, преди да се насочат към 40 километра колоездене и 10 километра бягане.

За да бъде реализиран мащабния план, организационният комитет похарчи колосална сума пари. Всичко в името на това, че Сена трябва да приеме плуването, но големият план е пред провал.

100 дни преди Олимпиадата обаче нещата не са никак оптимистични, защото взетите в последните дни 14 проби показват доста опасно за здравето ниво на бактерията Ешерихия коли.

Организаторите уверяват, че няма място за притеснение и е разработена програма, с която водата в реката ще бъде годна за плуване до момента на Олимпиадата.

Медиите обаче твърдят, че ситуациията изобщо не е толкова спокойна и в никакъв случай не е под контрол. Обсъждан е дори вариант, в който триатлонът може да се превърне в дуатлон и плуването да не присъства в програмата.

Друг странен факт е, че въпреки дългата брегова ивица, с която Франция разполага, организаторите нямат резервен вариант за провеждането на триатлона, ако река Сена и Париж не са годни.

"Още с поемането на ангажимента да проведем плуването в Сена бяхме наясно, че се изправяме пред огромно предизвикателство.

Имаме прозорец, в който може да отлагаме съжитието заради силен дъжд, но трябва да признаем, че резервен вариант освен Сена няма. Уверени сме, че реката ще успее да посрещне триатлона", сподели председателят на организационния комитет и трикратен олимпийски шампион Тони Естанже.

Дир.бг