Три варианта за опасното кръстовище при „Практикер“ в Шумен разгледа днес Общинската комисия по пътна безопасност.

Предложи ги специалистът по пътно проектиране инж. Владимир Бянов, на когото общината е възложила да търси решение на проблема.

Освен вече обсъжданите варианти - светофарна уредба и кръгово движение, Бянов предложи пълно премахване на кръстовището с възстановяване на средната разделителна ивица. По този начин ще образуват две „Т“ кръстовища за влизане съответно към „Практикер“ и „Кауфланд“ с десен завой. За пресичането на булеварда от пешеходци той препоръча общината да поддържа по-добре съществуващия подлез.

Идеята му намери подкрепата на директора на Областната дирекция на полицията ст.комисар Георги Гендов и експерти. „Радвам се, че сте мислили за варианта с почти пълното затваряне на кръстовището. Молбата ми е само да оцените и трафика в цялост и на съседните кръстовище при бул. „Плиска“ и ул. „Станционна“, каза Гендов.

За премахването на кръстовището се изказа и бившият шеф на КАТ о.р. полк. инж. Методи Йоргов. „Единствените недоволни ще са двата магазина, но преобладаващият интерес, с който трябва да се съобразим, е този на гражданите на Шумен“, каза Йоргов. Като втори вариант той препоръча светофарна уредба. 

Комисията разгледа и първи вариант на бъдещия Генерален план за организацията на движението в Шумен, представен от проектанта инж. Недка Дженева от „Институт за управление на програми и проекти“. До приемането ми обаче има няколко стъпки - обществено обсъждане, представяне на окончателен вариант, решение на Общинския съвет.

ШУМ.БГ