Суперзвездата в колоезденето Йонас Вингегор излезе от болницата в столицата на Страната на баските Виктория днес, а отборът му "Visma-Lease a Bike" уведоми за това обществеността със снимки и видео.

Датският ас, който спечели последните две издания на "Тур дьо Франс", прекрати участие в баската обиколка "Itzulia" на 4 април след сериозна катастрофа, при която пострадаха няколко колоездачи.

Вингегор бе откаран в болница с фрактура на ключицата, няколко счупени ребра и перфорация на дроба, като се очакваше да остане по-дълго под лекарско наблюдение.

Но днес, 12 дни след инцидента, е напуснал клиниката.

Той се прибира в родината си, а от понеделник започва рехабилитация в базата на тима си в Швейцария, като идеята е да е готов напълно за участие в "Тура".

До неговия старт има 74 дни - най-важното състезание в колоезденето стартира на 29 юни във Флоренция.

Все още липсва конкретика в очаквания и прогнозите дали такова възстановяване е възможно за толкова кратък период. Според медиите в Германия и Великобритания, отборът на Йонас ще изчака до последния възможен момент с обявяването на състава си за "Тура", защото именно около датчанина се гради цялата стратегия за убийственото триседмично състезание.

"Искам да благодаря на медицинския персонал на болницата, а и на всички фенове за подкрепата. Получих много съобщения, подаръци, рисунки от хората.

Стоплиха ми сърцето.

Сега е време да започнем рехабилитация", каза Вингегор пред пресслужбата на отбора си.

В същата кошмарна катастрофа друг ас - Ремко Евенепул ("Soudal-Quickstep") също счупи клюцчица, но има и тежки травми по гърба и краката.

А словенската звезда Примож Роглич ("Bora-Hansgrohe") също бе в мелето, но се отърва поне без фрактури. Той обаче имаше достатъчно сериозни травми, за да се оттегли от Обиколката на Страната на баските, както и другите двама тежко пострадали.

Дир.бг