НАТО работи по възможността за изпращане на повече системи за противовъздушна отбрана в Украйна, заяви в четвъртък генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс и БТА.

Украинската ПВО е ключов въпрос за министрите на външните работи на страните от Г-7, събрали се на италианския остров Капри, в срещата им се включи и Йенс Столтенберг. 

"Събрахме данни за различните системи за противовъздушна отбрана, с които разполагаме в НАТО, и се съсредоточихме върху системите "Пейтриът". И работим със съюзниците, за да гарантираме, че те ще пренасочат някои от своите системи към Украйна", каза Столтенберг пред журналисти.

В сряда Германия призова ЕС и НАТО да предоставят повече помощ за Киев (за германската инициатива - виж по-долу). 

"Окуражен съм от ангажимента и решимостта на съюзниците от НАТО да подкрепят Украйна", добави генералният секретар на Организацията на Северноатлантическия договор. Според него има окуражаващи признаци, че Конгресът на САЩ може скоро да деблокира пакет от помощи за Украйна на стойност 60,84 милиарда долара.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел, който също е на остров Капри, предупреди, че Европа не може да разчита на САЩ, за да помага на Киев.

"Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, заяви Борел пред репортери, цитиран от Ройтерс и БТА.

"В противен случай енергийната система на Украйна ще бъде разрушена, а никоя страна не може да води борба, без да разполага с електричество", допълни дипломат №1 на Европейския съюз.

Борел изрази убеденост, че ЕС ще направим каквото е нужно, "но трябва да стане по-бързо". Според него "вътрешната политика" в САЩ забавя толкова необходимата помощ за Украйна в размер на близо 61 милиарда долара.

"Не можем да разчитаме единствено на САЩ. Трябва да поемем отговорност и да престанем да говорим, че САЩ ще го направят", заяви Борел.

Германската инциатива

Германският министър на отбраната Борис Писториус и външната министърка Аналена Бербок се обърнаха в сряда към ЕС, НАТО и други страни във връзка нова инициатива, която ще бъде обсъдена на срещата на Г-7. 

Германската инициатива за допълнителна помощ "има за цел да активизира и мотивира голям брой страни" да направят доставки в най-кратък срок, заяви говорител на германското министерство на отбраната.

Наистина наблюдаваме промяна на ситуацията в Украйна, украинските ни партньори ни докладват за това. Русия използва все повече индустриално произведени планиращи бомби, които могат да бъдат изстрелвани от голямо разстояние от украинската граница", допълни говорителят на Министерството на отбраната на Германия, цитиран от Ройтерс и БТА. Той отбеляза, че вече доста партньори и държави са заявили интерес към участие в инициативата. 

Същия ден (сряда) стана известно, че Нидерландия, Дания и Чехия ще обмислят как биха могли да подкрепят германската инициатива.

Германия е вторият най-голям голям доставчик на военна помощ за Украйна след САЩ и миналата седмица обеща, че ще изпрати на Киев още една система

dir.bg