Интер е шампион на Италия за 20-и път, след като надигра напълно градския съперник Милан в дербито, играно 5 кръга преди края на сезона.

Победата с 2:1 е най-малкото, което нерадзурите заслужаваха в мача, а тя бе достатъчна за това тимът на Симоне Индзаги да е недостижим на върха. Интер има 86 точки, вече със 17 повече от втория - който е точно Милан.

На "Сан Сиро" емоциите бяха големи, а публиката на домакина в мача окуражаваше мощно своите да не позволяват точно тази вечер големият съперник да грабне скудетото.

Ясно бе, че Интер ще е шампион ако не днес, то след седмица... Но миланистите мощно подкрепиха тима си, за да не претърпят унижението да се случи срещу тях.

Никакъв шанс.

Този тим в синьо и черно просто няма спиране през сезона, поне не и в Италия. Интер победи с голове на Франческо Ачерби в 18-ата минута и Маркюс Тюрам в 48-ата, като изпусна още положения.

И разплака пълните с фенове на противника три от четири трибуни ни легендарната арена.

Фикайо Томори намали в 80-ата минута, но Милан нямаше сили да изравни и да отложи празненствата на големия противник.

В края нервите взеха връх - три червени картона оцветиха дербито, след като играчите се спречкваха, бутаха, а и размениха удари на игрището. Бяха изгонени Тео Ернандес и Давиде Калабрия от Милан, както и Дензел Дъмрис от победителите.

Новите шампиони изпреварват с една титла градския враг - 20-19, което прави победата тази вечер и "натриването на сол в раната" още по-сладко. Да сложиш първи втората звезда над емблемата - това ще е още един удар във фолклора на града, в полза на интеристите.

А и доминацията на първенеца е направо смазваща в Серия А - 27 победи, пет ремита и само едно поражение за целия сезон. Както и в градското съперничество вече две години. През есента Интер разби Милан в дербито с 5:1, а тази вечер взе шестата си поредна победа в сблъсъка, наричан Дерби дела Мадонина. И това е доминация, която предизвиква болка у всеки миланист.

След като основната цел е изпълнена, шампионите ще опитат да стигнат до 100 точки в края на сезона. Имат още пет двубоя да го направят, като им трябват пет победи.

Но дори да ги вземат, играчите на Интер няма да подобрят рекорда на Ювентус от 2014-а, когато "старата госпожа" навъртя 103. "Старата госпожа" продължава да е далеч напред и във вечната ранглиста за спечелени скудето с 36 първи места, цели 16 повече от втория - Интер.

През новия век титлите на Италия са 11-7 за Юве срещу "нерадзурите", докато третият колос на Апенините Милан има само три. По едно скудето от 2001 г. насам взеха Рома и Наполи.

Дир.бг