Изграждане на хибридна фотоволтаична система за производство на електроенергия за собствени нужди, термопомпена система за отопление и охлаждане, подмяна на дограма са част от дейностите, които предстоят да се извършат в неремонтираната част от СК „Плиска“.

Това става възможно, след като Община Шумен подписа договор за 2 658 830 лв. по Плана за възстановяване и развитие за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в част от Спортен комплекс „Плиска“.

2 000 000 лв. от сумата е безвъзмездно финансиране, с 658 830 лв. в проекта ще участва община Шумен. Средствата ще бъдат инвестирани чрез Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което е Структура за наблюдение и докладване по инвестиция „Подкрепа за обновяване на сградния фонд“ от Националния план за възстановяване и устойчивост /ПВУ/.

По проекта ще се извърши топлоизолиране на външни стени, на покривни и подови конструкции, подмяна на дограма. Заложено е въвеждане на термопомпена система за отопление и охлаждане, както и изграждане на хибридна фотоволтаична система за производство на електроенергия за собствени нужди с мощност от 200 kWp..

Също така ще се изгради достъпна архитектурна среда, евакуационни изходи от залите, ще се положи нова спортна настилка в зала за фехтовка и художествена гимнастика, ще се подменят стари стенни и подови покрития, предвижда се и ремонт на канализационната система.

Община Шумен трябва да обнови спортния комплекс до 30 юни 2026 г.

През 2022 г. бе ремонтирана голямата зала на комплекса, в която са терените за хандбал, волейбол и баскетбол. Тази част бе ремонтирана със средства от Министерството на младежта и спорта.

ШУМ.БГ