Русия и Китай заявиха днес, че искат да бъде избегната нова ескалация на войната в Украйна, косвено хвърляйки вината за подобно развитие върху Запада, в съвместно комюнике, публикувано от Кремъл след срещата в Пекин между президентите на двете държави Владимир Путин и Си Цзинпин, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

В текста на комюникето се казва, че Пекин и Москва смятат за необходимо по-специално да се избегне всяко решение, което би могло "да допринесе за удължаване на военните действия и нова ескалация на конфликта" - формулировка, която изглежда е насочена към европейците и американците, тъй като Кремъл постоянно повтаря, че именно западните оръжейни доставки за Украйна удължават войната.

В съвместното комюнике, в което се използва приемлив за Путин език, се посочва също, че "трайното уреждане на украинската криза" изисква спазване на "принципа на неделимост на сигурността" - понятие, използвано от Москва, за да оправдае инвазията си. Кремъл твърди, че сближаването между Киев и Запада представлява заплаха за Москва и че сигурността на Украйна не може да бъде постигната за сметка на тази на Русия.

Пекин и Москва също така подчертаха значението на диалога за уреждането на конфликта. Русия заяви, че е готова за преговори само ако Украйна отстъпи петте области, за които Москва претендира и които окупира.

Путин изрази благодарност за инициативите на Китай за постигане на мир в Украйна. Путин каза това на обща пресконференция с китайския президент Си Цзинпин, която беше проведена след среща на двамата лидери.

"Благодарни сме на нашите китайски приятели и колеги за инициативите, които издигат за решаване на този проблем", каза руският президент в присъствието на китайския лидер.

Миналата година Китай предложи обширен план за мир, в който бяха очертани общи принципи за слагане на край на войната в Украйна.

Пекин, който досега не е осъждал Русия за инвазията, призовава за зачитане на териториалната цялост на всички държави, включително на Украйна, като същевременно настоява да бъдат взети предвид опасенията на Москва.

Си Цзинпин изрази надеждата на Пекин, че Европа скоро ще се завърне към мира и стабилността и готовността на Китай да играе конструктивна роля за това, отбелязва Асошиейтед прес.

Китай има значително влияние като ключов поддръжник на Русия, след като руските сили нахлуха в Украйна през февруари 2022 година. Пекин продължава да доставя на Русия ключови компоненти, от които Москва се нуждае за производството на оръжия, а закупуването на руски петрол и газ от Китай спомогна за стимулиране на руската икономика, отбеляза Франс прес.

Пристигането на Путин беше предшествано в края на миналия месец от мисия в Пекин на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, отчасти за да предупреди китайския първи дипломат Ван И, че Китай не трява да задълбочава военната подкрепа за Русия.

Дир.бг