Днес нашите деца растат в свят с изобилие от информация и мащабни дигитални трансформации, с все по-нарастващо взаимодействие с изкуствен интелект. Професиите на бъдещето ще се формират под въздействието на технологичните иновации, изменящите се социални потребности и глобалните тенденции, което ще изисква още повече креативност, в  това число и дигитална, критично мислене и изграждане на медийна грамотност. За да се отговори на изискванията на бъдещето, образованието трябва да го изпревари.

Заложените политики в програмата на ГЕРБ-СДС и реализираното по време на самостоятелното ни управление прокараха пътя към модерно образование с развитие на ключови компетентности у децата и утвърждаване престижа на учителската професия.

Ще продължим да работим за увеличаваща се бюджетна подкрепа за сектора. За нас човешкият потенциал е от съществено значение и целта, която си поставяме, е разработването на политики, с които да мотивираме най-добрите ни студенти да изберат преподаването за своя мисия. Пътят към това минава през увеличаване на държавно финансирания прием на педагогическите професионални направления и специалности във висшето образование и отпускане на допълнителни стипендии.

 Успоредно с това започнатите политики в професионалното образование трябва да бъдат надградени, за да отговорят на динамиката в професиите, така че учениците да придобиват знания и комплексни умения, отговарящи на търсенето от страна на бизнеса. Ще продължим да подкрепяме стимулирането на обучение в защитените специалности с допълнителни стипендии и финансиране на училищата. От ГЕРБ-СДС се ангажираме да работим за увеличаване на възнагражденията на кариерните консултанти до размера на педагогическите специалисти, както и за регламентиране на допълнителни възнаграждения на учители, обучени и осъществяващи кариерно консултиране в училищата.

От съществено значение е разширяване на програмата „Бизнесът преподава“ в това число и стимулиране на повече представители на бизнеса да се включват като преподаватели в професионалните и висшите училища. Удвояване на броя на учениците в дуална форма на обучение и бюджетнофинансиране на ученическите практики са сред приоритетите, свързани с насърчаване на партньорствата между бизнеса, висшите училища и училищата.

Предвидено е повишаване на финансирането на ресурсната и психологическата подкрепа и увеличим броя на ресурсните учители, психолозите, педагогическите съветници и логопедите в училищата и детските градини. Заложена цел е и трикратно увеличаване на средствата за модернизиране на центровете за подкрепа на личностното развитие и центровете за специална образователна подкрепа.

За да отговори образованието на предизвикателства на бъдещето, ГЕРБ-СДС предвижда финансово подпомагане за разширяване на обучението по компютърно моделиране, програмиране, дигитална и медийна грамотност и киберсигурност. Ще продължим да работим в посока за целево финансиране на занимания по интереси в областта на дигиталната креативност. Вече стартира програмата за изграждане на СТЕМ центрове във всички училища. С приоритет е финансирането на центрове към средните и висшите училища с лаборатории по роботика, изкуствен интелект, виртуална и добавена реалност. Увеличаване на приема в профилите в гимназиален етап и в специалностите в държавните висши училища, свързани с информационните технологии, са сред заложените за изпълнение цели.

За ГЕРБ-СДС образованието е основен приоритет, затова ще продължат нашите ангажименти за ежегодно увеличаване на учителските заплати на ниво над 125 %  и на преподавателските в системата на висшето образование на ниво от над 180% от средните за страната. Приоритетно ще се работи за увеличаване на средните възнаграждения на непедагогическия персонал в детските градини училищата и на непреподавателския персонал във висшите училища. Затвърждаваме нашите цели за повишаване на разходите за образование до 5% от БВП.

Разработените от ГЕРБ-СДС политики за инвестиции в образователната и спортната инфраструктура като сграден фонд, игрища и площадки по БДП, превърнаха много от училищата в страната в модерни и привлекателни за учениците пространства. Само през последния пълен мандат на управление на ГЕРБ в община Шумен са инвестирани близо 15 милиона лева за реновиране на училищни бази и още над 2 милиона лева за детски градини,  С близо 2,3 милиона лева безвъзмездна финансова помощ бе извършено саниране на училищни сгради по процедура „Енергийна ефективност в сгради“.

За съжаление хроничната политическа криза не остави засегнат и сектор „Образование“. За да продължим със започнатите политики, е необходимо стабилно управление с ясни отговорности. Ние от ГЕРБ-СДС сме доказали, че поставяме и изпълняваме ясни цели за по-доброто развитие на държавата и българските граждани.

Бъдещето на България и на Европа минава през правилния избор на 9-ти юни с номер 22 в бюлетината.

Пресцентър на коалиция ГЕРБ-СДС - Шумен

Купуването и продаването на гласове е престъпление