Индийските власти сформираха екип от наблюдатели с цел да събират информация за спецификите при организацията на големи спортни събития и да подготвят Индия за евентуално домакинство на летните олимпийски и параолимпийски игри през 2036 г. Това съобщи премиерът Нарендра Моди в интервю за телевизионния канал News18.

По думите на индийския премиер работната група ще посети Летните младежки олимпийски игри през 2026 година в Сенегал, както и Шахматната олимпиада, Световните плажни игри и други събития.

"Създадох екип и им казах да отидат като наблюдатели на всички тези събития и да проучат подробностите. Трябва да развием човешки ресурси, да подготвим инфраструктура, да разберем от какво има нужда при организирането на голям спортен форум“, каза индийският премиер.

"В същото време трябва да подготвим индийските спортисти. Ако ние сме домакини на Олимпиадата, как може някой друг да спечели златния медал?“ добави той.

Моди обяви плановете страната му да кандидатства за домакин на Олимпийските игри през октомври миналата година. По думите му Индия ще положи всички усилия за организирането им. Ако кандидатурата на Делхи бъде одобрена, Олимпийските и Параолимпийските игри през 2036 г. ще бъдат първите състезания от такова ниво, които ще се проведат на индийска земя.

Мексико, Индонезия и Полша също кандидатстват за домакинство на Олимпийските игри през 2036 г.

БТА