Асоциацията на българските футболисти (АФБ) настоява за по-късен час за мачовете от новото първенство, съобщиха от организацията.

Причината е в очакваните високи температури, като желанието е рокадата да се направи за първите 4 кръга. По план шампионът трябва да стартира следващата седмица.

"През следващата седмица в страната започва период с екстремно високи температури, които ще надхвърлят 40 градуса. Това прави провеждането на футболните срещи от новия шампионат изключително опасно за здравето на футболистите, а също и за здравето на зрителите. След консултации с капитаните на отборите от Първа и Втора лига решихме да предложим на БФС ранните мачове да започват един час по-късно от предвиденото в програмата, когато температурите стават по-нормални. Предложението се отнася за срещите от първите 4 кръга на новия шампионат", заяви вицепрезидентът на АБФ Мила Христова.

"Здравето на футболистите и феновете е най-важно и не бива да бъде излагано на риск. Футболът трябва да носи радост, а в тези непоносими горещини от игра за удоволствие се превръща в мъчение", добави председателят на съвета на капитаните Димитър Илиев.

От Българския футболен съюз насрочиха мачовете от началните кръгове на Първа лига от 18:30 и 21:00 часа.

За да се промени програмата, трябва да има и съгласие от телевизията, която има правата.

Дир.бг