48 кандидатстват в конкурса за съдебни заседатели за Шуменския окръжен съд (ШОС) за мандат 2019 – 2022 г. Днес комисията по избор разгледа документите им.

До участие в събеседването бяха допуснати всички, но 8 под условие, защото бяха намерени пропуски в някои от документите им. Те трябва да ги отстранят до утре и, ако го направят, ще участват в следващия етап на процедурата.

„Сред кандидатите няма такива, които са осъждани, няма и хора, които са били два мандата съдебни заседатели и да кандидатстват за трети път. Те нямаше да бъдат и допуснати“, каза председателят на комисията по избор Даниела Русева. Тя допълни, че част от хората кандидатстват като за щатна длъжност, но други са подходили професионално и знаят за какво кандидатстват.

Сред подалите документи за съдебни заседатели има педагози, лесовъди, о.з. офицери, професор, доцент, студенти, журналисти. Преобладават хората, родени около 1980-та година. Най-младият кандидат е на 21 г. - минималната допустима възраст. Най-възрастният, подал документи, е роден през 1952 г. Максималната допустима възраст е 68 г. 35 от кандидатите са жени.

„След като разгледахме документите на кандидатите, предстои техните имена да се качат на сайта на община Шумен. В 14-дневен срок граждани и организации могат да дават мнения и препоръки за кандидатите. След това предстои тяхното изслушване, което е публично и ще се проведе на 12 и 13 юли. Одобрените ще бъдат предложени за гласуване от Общинския съвет“, обясни какво предстои до окончателния избор на заседатели Даниела Русева.

Обявените минимални места за съдебни заседатели за ШОС с мандат 2019 – 2022 г. са 40, като 10% от тях трябва да са педагози. Хонорарите на съдебните заседатели се изчисляват на базата на 1/22 от 60% от заплатата на съдиите в даден съд.

ШУМ.БГ