Новосъздаденият автомобилен клуб „Шумен ауто спорт“ получи днес подкрепа от общината да организира двете традиционни за Шумен състезания – планинско изкачване и рали.

Това се случи в приемния ден на кмета, където бяха дошли председателят на клуба Валери Балабанов и дългогодишния директор на рали „Стари столици“ и шеф на Съюза на българските автомобилисти (СБА) в Шумен Савко Панайотов.

„Имаме правата, лиценза и сме готови да проведем традиционните за Шумен планинско изкачване  и рали през тази година. Изключено е да го направим без подкрепата на общината и без кметът да е председател на организационния комитет“, заяви Савко Панайотов. Като доказателство той показа папка с всички документи, които им дават право да организират автомобилни състезания.

„Ако сте легитимни, изрядни с документите, аз съм готов да окажа пълно съдействие. Предвидили сме в бюджета средства за двете автомобилни състезания в размер на 30 хил.лв.“, каза в отговор кметът Любомир Христов.

Савко Панайотов допълни, че планират планинското изкачване да е през април, а ралито през септември. „Прекъснахме една традиция с рали „Стари столици“ миналата година и сега трябва да я възстановим. Дължим го на всички, които обичат автомобилния спорт“, допълни Панайотов.

Той каза още, че по отношение на името на ралито развитие трябва да има скоро. „СБА, който е организатор на рали „Стари столици“ през всичките години, подаде заявка в Патентното ведомство за името „Рали Стари столици“. Това е в отговор на подаденото заявление за притежание на марката от Петър Минчев през миналата година“, обясни Савко Панайотов. По думите му Патентното ведомство трябва да се произнесе по казуса до 4-5 месеца.

Савко Панайотов допълни, че през 2020 г. Шумен отново ще бъда част от рали „България“, като за това състезание общината не трябва да влага пари, а само да помогне с организацията. Сервизният парк за автомобилите на рали „България“ тази година ще бъде разположен край „Алкомет“ и няма да затруднява движението в града.

ШУМ.БГ