27 екипажа са заявили участие в 50-тото рали „Стари столици“, което ще се проведе тази събота и неделя на територията на общините Велики Преслав, Върбица и Шумен. Откриването е от 13,00 часа в събота, 19 септември, пред хотел „Шумен“. Закриването е на същото място в 15,30 часа в неделя, 20 септември.

„Рали „Стари столици“ написа и продължава да пише историята на автомобилния спорт в България. Радваме се, че въпреки трудностите тази година ще успеем да проведем неговото 50-то юбилейно издание. Благодаря на всички, които помагаха през годините и продължават да помагат, за да го иа това състезание“, каза днес на брифинг Савко Панайотов, председател на СБА – Шумен и дългогодишен директор на ралито.

Председателят на клуба, домакин на надпреварата, „Шумен аутоспорт“ Валери Балабанов допълни, че за престижа на ралито говори фактът, че и тази година в него ще участват едни от най-добрите български пилоти. „Имаше желание тази година в състезанието да се включат  и румънски пилоти, но заради обстановката, свързана с Covid – 19 участието им пропадна. Също заради коронавируса пропадна и затворения градски маршрут, който ще бъде заместен от скоростен етап „Валерий Великов“, каза Балабанов.

За сигурността и безопасността на пилоти и зрители по време на ралито са ангажирани над 70 стюарди, полицаи и пожарникари, каза Владимир Събев, който отговаря за сигурността на състезанието. „Шуменската публика е показвала досега, че знае как се гледа автомобилно състезание. Феновете знаят къде да застанат. Но отново призоваваме зрителите да спазват указанията на хората по трасето, за да премине всичко без инциденти“, зави Събев.

Той допълни, че заради провеждането на ралито ще има въведена временна организация на движението в части от Шумен, която обаче по никакъв начин няма да затрудни придвижването на гражданите.

От пресцентъра на общината посочиха кога и кои участъци ще бъдат затворени в събота и неделя.

От 7.30 ч. на 19 септември /събота/ до 17.00 ч. на 20 септември /неделя/ ще е затворено  северното платно на бул. „Симеон Велики“ – от ул. „Тодор Икономов“ до ул. „Ген. Столетов“ .

От 7.30 ч. на 19 септември /събота/ до 16.00 ч. на 20 септември /неделя/ ще са затворени двете платна на бул. „Симеон Велики“ в участъка от ул. „Раковска“ до ул. „Ген. Столетов“.  За обходен маршрут да се използва ул. „Тича“. За същия период от време в тези участъци автобусните спирки ще бъдат закрити.

За безопасното провеждане на скоростните етапи се затварят за движение следните участъци от пътищата:

На 20 септември /неделя/
CE 5 и 7 – от портала на пивоварна „Шуменско пиво“ до село Новосел през Стария град и изходната табела на село Лозево, като за обходен път се ползва републикански път Е70 за времето от 8.20 ч. до 12.30 ч.

СЕ 6 и 8 – „Ардашес-Лозево“ – от 9.20 ч. до 13.30 ч. от гр. Шумен /ул. „Стара планина“/ вилна зона кв. „Боян Българанов“ до входа за село Лозево.

СЕ 9 – „Валерий Великов“ – от 13.30 ч. до 15.00 ч. от портала на пивоварна „Шуменско пиво“ до входна табела на село Лозево.

Временните промени в организацията на движение ще бъдат обозначени с необходимата вертикална сигнализация.

ШУМ.БГ