От днес се отваря за движение на превозни средства пътят на Шуменското плато в отсечката от паркинга в района на Шуменската крепост до Информационния център на Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“. Решение за това е взел Общинският кризисен щаб, а кметът Любомир Христов вече е издал заповед, съобщиха от пресцентъра на общината. 

Детските градини и ясли в Шумен отварят врати на 1 юни. Любомир Христов е информирал щаба, че общината ще закупи допълнително още 755 предпазни шлемове, които ще бъдат предоставени на персонала в детските заведения. Ще бъдат извършени безплатни изследвания за чревни паразити на децата, които се завръщат в детските ясли и градини, въпреки че според указанията  на здравния и на образователния министър, няма да се изискват служебни бележки от личния лекар и документ за направени такива изследвания. Остава в сила изискването родителите да представят декларация за информирано съгласие и споделена отговорност при постъпване на детето в съответното детско заведение. 

На заседанието на Общинския кризисен щаб днес е решено също да отпадне и  забраната за продажба на непакетиран сладолед и пуканки на открито. 

Остава забраната за функциониране на битака, който се организира на частен терен до мотопистата до КАТ, докато не се уреди нормативно неговото съществуване, допълниха още от общинския пресцентър.

ШУМ.БГ