15 номинации за присъждане на „Наградата на Шумен“ за изкуство и култура за 2020 г. са постъпили до крайния срок 28 февруари. Това става ясно от публикуван списък с предложения на сайта на Общинския съвет.

Предложени за наградата са творци и колективи в 8 от 10-те категории. Не са постъпили номинации в категориите „публицистика и журналистика“ и „дейци на културата и дарители“.

Най-много са номинациите в областта на литературата – 3. За индивидуалната награда са предложени Милчо Ванчиков с книгата си „Ти трябва да се лекуваш“. Той е предложен от Дружеството на писателите в Шумен. За индивидуален приз е предложена и Галена М. Върбева, като не е посочена творбата на авторката. Зад номинацията й застава С. Георгиева - председател на НЧ „Ст.Чилингиров-1963“, а подкрепа оказват Издателска къща „Жельо Учков“ гр. Ямбол, Ст. Василева - директор на ДГ „Пчелица“, Г. Лунгов.

За колективната награда предложението е за вторите, включени в сборника „Слово, образ и звук“ и то е направено от Иван Карадочев - председател на СНЦ „Клуб култура за Шумен“.

В останалите категории номинациите са по една или по две за индивидуалната и  колективната награда.

В раздел „театър“ номинацията е за Съби Събев (индивидуална) и за екипа на спектакъла „Последната нощ на Сократ“ на ДКТ „В. Друмев“ (колективна).

В раздел „музика“ са предложени д-р Калина Василева (индивидуална) и Градски духов оркестър „Михаил Биков“ при НЧ „Ст. Чилингиров-1963“ (колективна).

В раздел „танц“ са номинирани Борис И. Иванов - учител по хореография в СУ „Сава Доброплодни“ (индивидуална) и танцова организация „Танцувалня“ (колективна).

В раздел „архитектура“ за колективна награда е предложен екипът на „Студио Г“ ЕООД /арх. Красимир Генов и арх. Явор Генов/.

В раздел „фотография, видео и кино творби“ за индивидуалната награда е предложен Ивайло Сакелариев, а за колективната киноклуб „Мадарски конник“.

В раздел „изобразително изкуство“ за „Наградата на Шумен“ е предложен Калоян Тодоров (индивидуална) и Дружество на шуменските художници (колективна).

В раздел „приложно изкуство“ номинацията е за Ферия Якубова.

Решенията за удостояване с "Наградата на Шумен" се взимат от жури в състав от 15 души. В него влизат 7 изтъкнати творци от различните изкуства, дейци на културата, мениджъри, живеещи в Шумен, предложени от творческите гилдии и сдружения, членовете на ПК "Култура, културно-историческо наследство, интеграционна политика и вероизповедания" и един представител на Дирекция "Просвета, култура и младежки дейности" на общината. Председател на журито е председателят на Постоянната комисия по култура.

След това номинациите се гласуват от комисията по култура и от Общинския съвет.  
„Наградата на Шумен" се състои от диплом, знак на общината (плакет за колективните носители) и парична награда в размер на 600 лева за индивидуалните носители и 800 лева за колективните. Връчва се на 11 май – Денят на Шумен.

ШУМ.БГ