14 от дърветата в боровата гора, край старините във Велики Преслав, са изсъхнали и трябва да бъдат премахнати. Това установи комисия от лесовъди, която след сигнал на граждани направи оглед на дърветата, съобщиха от пресцентъра на СИДП.

Според експертите боровете са опасни, защото могат да паднат във всеки един момент, а района е любимо място за почивка на хората от града. В боровата гора има детски кът, сцена и кафене, като всекидневно десетки деца и техните родители посещават мястото.

По предложение на директорът на ДГС-Преслав инж. Живко Алексиев, веднага след отсичането на изсъхналите дървета, ще бъдат залесени нови. От стопанството ще закупят едроразмерни фиданки от разсадниците в района и ще ги засадят през Седмицата на гората (5-11.04.2021г.), заедно със служители от община Велики Преслав.

„Черният бор, с който е залесена боровата гора, не е типичен за нашия район и надморска височина и с промените в климата все повече иглолистни започват да съхнат. Най-вероятно и през следващите години ще има дървета, които ще се наложи да бъдат премахнати, заради безопасността на хората, но сме решили на мястото на всеки изсъхнал бор да залесяваме по два нови“, обясни инж. Алексиев.

ШУМ.БГ