Кога за последно танцувахте така, сякаш никой не ви гледа? Ако е минало доста време от последното ви посещение в танцовата зала, този текст е за вас.

На 29 април отбелязваме Международния ден на танца и по този повод ще ви запознаем с ползите, които носи танцуването. Освен че носят страхотно настроение, танците имат наистина положително въздействие върху здравето. Класовете за начинаещи със или без партньор са широко достъпни в танцови школи и много фитнес зали.

Няма значение какъв стил предпочитате, стига да се движите в ритъма, ще извлечете полза от това занимание. Танците правят упражненията забавни, не изискват специално оборудване и са подходящи за всички възрасти.

Танците са страхотна тренировка за тялото

Ако идеята за бягане или колоездене не ви допада, танците са също толкова добра кардио тренировка, която може да практикувате. Освен това танцът укрепва сърцето, белите дробове и кръвоносната система. Разнообразните движения подобряват също координацията, баланса, гъвкавостта и мускулния тонус. За разлика от някои други аеробни упражнения, като бягането например, повечето видове танци могат лесно да бъдат съобразени с различни физически ограничения.

Танците поддържат във форма функциите на мозъка

С напредването на възрастта нашите когнитивни способности се променят. Изследователите отдавна се чудят как да предпазим мозъка си от стареене и по-специално едно проучване предполага, че танците могат да намалят влошаването на паметта. Според някои проучвания танците могат да изострят паметта ви и да ви попречат да развиете деменция. Науката разкрива, че аеробните упражнения могат да обърнат загубата на обем в хипокампуса частта от мозъка, която контролира паметта. Хипокампусът се свива по естествен път в края на зрялата възраст, което често води до нарушена памет и понякога се стига до деменция. Всичко това е напълно логично, като се има предвид колко усилия са нужни за овладяването и заучаването на нови стъпки и танцови комбинации

Танците помагат в борбата с килограмите

Ако се опитвате да свалите няколко килограма чрез танци, не забравяйте да изберете стил, който изисква интензивно движение. Стиловете, които изискват бързо движение и ви оставят без дъх, като салса или суинг, могат да ви помогнат да отслабнете. За тази цел е нужно да вложите всичко от себе си и да ги практикувате често. Танците също така могат да ви помогнат да достигнете до препоръчаната цел от поне 10 000 стъпки на ден, за да поддържате теглото си под контрол.

Танците ви срещат с нови хора

Груповите уроци по танци ви дават възможност да се срещате с много нови хора, които имат същите интереси като вас и споделят любовта ви към танца. Чрез посещаването на различни танцови събития можете освен да подобрите уменията сина дансинга, да създадете и приятелства, които пък могат да се окажат за цял живот. Не се колебайте да посещавате такива мероприятия и бъдете усмихнати и позитивно настроени към нови социални контакти.

Танците помагат за намаляване на депресията и безпокойството

Танците могат да имат благоприятно въздействие за намаляване симптомите на депресия и безпокойство при някои хора. Изследователите оценяват ефективността на танцовата активност като терапевтично лечение на някои психологически проблеми. Резултатите от различни проучвания показват, че танците са ефективни за повишаване качеството на живот и намаляване на клиничните симптоми като депресия и тревожност.

Танците подобряват настроението

Ако усещате как духът ви се приповдига докато танцувате, не си въобразявате. Общуването с приятели и връзката с партньора ви могат да насърчат освобождаването на хормоните окситоцин и серотонин. Плюс това, изследванията показват, че докосването до приятен за вас човек (ако танцувате по двойки), понижава кръвното ви налягане и пулса - две неща, които могат да намалят риска от сърдечни заболявания.

 Независимо дали учите бързо нови движения, дали сте достатъчно гъвкави или схватливи, най-важното е да се забавлявате, докато танцувате.

Дарик