Пълна листа от 12 кандидати за народни представители регистрира днес в шуменската Районна избирателна комисия Коалиция „БСП за България“. Веднага след това имената бяха обявени на пресконференция в залата на БТА.

Водач, както и на изборите през април, е Иван Иванов. Второто място в листата е дадено на общинския съветник от Нови пазар Иван Ганчев. Третото място е отредено за коалиционния партньор АБВ, заема го адв. Марин Райков от София. Четвърти е бившият кмет и настоящ лидер на БСП във Велики Преслав Александър Горчев. На пето и шесто място са Георги Фучик и Евгения Леополдова. Седми е адв. Пламен Петков от АБВ. Следват Михаил Михайлов, Велчо Василев, Даниела Пенчева, Ваня Димитрова и Недялко Недялков.

„Нашата задача на тези избори е да постигнем по-добри резултати и да затвърдим позицията на БСП в Шуменска област. Приветствам участието на нашите коалиционни партньори от АБВ, това голямо обединение отдавна се очакваше от българската общественост. Очаквам то да консолидира целия ляв вот и „БСП за България“ да бъде водеща политическа сила в новия парламент, както и да бъде представена в бъдещото управление“, каза водачът на листата Иван Иванов. Той добави, че очаква от институциите да гарантират честен и неподкупен вот, по-различен от този през април, при който резултатите са били изкривени заради натиска, оказван на хората от страна на ГЕРБ.

„Очакваме в тази кампания, когато ГЕРБ е изваден от властта, изчегъркан, нещата ще бъдат в много по-добра светлина. Българският избирател няма да бъде под стрес и напрежение, няма да бъде купен, няма да бъде притискан, и в такава ситуация БСП очаква по-добър резултат“, каза още Иванов. Той добави, че кампанията на левицата ще бъде от традиционен тип със срещи с избирателите и пряк контакт, което ще даде възможност за по-добро представяне на приоритетите и програмата.

„АБВ пристъпва към тези избори след подписано политическо споразумение, за което сме работили години наред. Работили сме и с общинското и областното ръководство на БСП, работено е и на национално ниво и слава Богу, че сега имаме правна и политическа рамка, която трябва да изпълним и то с ясното съзнание, че по този начин ще отговорим на очакванията на хората, каза лидерът на АБВ за Шумен адв. Пламен Петков. Той добави, че възможност за подобряване на изборния резултат Коалицията ще търси и в привличането на 30-те процента негласували през април, които според него са основно хора с ляво мислене, но не намерили аргумент да пуснат гласа си. „Убеден съм, че това, което започваме няма да е малотрайно, не е конюнктурно, защото ние защитаваме едни и същи цели – погледнете ни програмите, те се припокриват“, каза още адв. Петков.

На въпрос защо областният и общински лидер на БСП в Шумен Веселин Пенчев не е намерил място в листата той отговори, че ангажиментите му, в това число и като председател на предизборния щаб ще бъдат немалко и затова на среща с шуменската партийна организация са надделели аргументите да не участва като кандидат. „Запазвам всички останали функции по време на кампанията и ще продължа да го правя по същия начин, както и досега. Друг аргумент e, че по този начин правим и обновление на листата, a убеден съм, че вторият  - моят връстник и колега Иван Ганчев, ще се справи много достойно и ще участва активно в тази предизборна кампания“, каза Веселин Пенчев.

ШУМ.БГ