Да се постави светещ 55-метров кръст на Шуменското плато предлага собственикът на шуменската фирма „Металформ“ Любомир Димитров. Предложението му бе обсъдено днес на заседание на Постоянната комисия по култура към Общинския съвет. Димитров не присъства на него.

Стана ясно, че шуменецът е изпратил писмото си до общинската администрация, като се е представил, че е от сдружение с нестопанска цел „Християнска памет“.

„Проверката ни показа, че такова сдружение няма в правния мир, то не е регистрирано в Търговския регистър. Наши служители разговаряха по телефон с човека и той е обяснил, че ако идеята му бъде приета добре, тогава ще бъде регистрирано сдружението. Изказал е готовност сдружението да финансира кръста, след което той да бъде дарен на общината“, каза зам.-кметът по култура и образование Найден Косев.

Председателят на комисията по култура Венцислав Венков показа две от снимките, изпратени от Димитров. На тях се вижда светещ кръст, без да е ясно къде се намира модела. На трета снимка шуменецът е направил визуализация с кръста върху действителна снимка на платото. От нея се вижда, че идеята му е кръстът да се ситуира в непосредствена близост до Паметник „Създатели на българската държава“.

След кратък дебат комисията по култура единодушно реши да отложи разглеждането на предложението, поне докато бъде изяснено от фирма, сдружение или от физическо лице идва предложението. Междувременно, въпросът ще бъде разгледан и от Експертния художествен съвет на Шумен.

През 2018-та подобна идея за кръст на Платото бе предложена от общинския съветник Наталия Симеонова. Тя впоследствие оттегли докладната си.

ШУМ.БГ