ВиК - Шумен ще изргради и въведе в експлоатация географска информационна система /ГИС/. Проектът за изграждането й е 12 месеца, а въвеждането в експлоатация до края на 2023 г. Средствата за реализацията са от програма „Околна среда“ на ЕС, съобщиха от пресцентъра на водоснабдителното дружество.

ГИС ще даде възможност да се създаде единна унифцирана корпоративна система за управление на съоръженията на дружеството, която ще съдържа информация за водопроводите и каналите, както и останалите ВиК съоръжения до ниво елементи като видове тръби, кранове, шахти и др. Чрез нея ще се осигурява и съхранява информация за ежедневната дейност по експлоатацията и поддържката на ВиК мрежите и задачите, които изпълняват екипите.

Според управителя на ВиК Жанета Панайотова въвеждането на ГИС ще постави управлението на дружеството и оперативната работа на съвременно ниво с възможност за ефективно планиране и изпълняване на дейностите, както и подобряване работата с клиентите. Те ще имат възможност сами да регистрират сигнали за екслоатационни събития. Сигналите ще бъдат разпределяни и обработвани, като потребителите ще бъдат уведомени за работата по сигнала, както и ще могат да получават и изпращат обратна връзка чрез системата, с което ще се намали времето за локализиране и отстраняване на авариите и ще се осигури по-стриктен контрол върху сроковете и качеството на работа.

Важна „придобовка“ от изграждането на ГИС е и възможността да се използват т.нар. „исторически данни“, т.е. информация от минали периоди, свързана с експлоатацията и поддръжката на активите“. Шумен разполага със значителен обем информация за своите активи и чрез въвеждането на системата ще има възможност да се прецизират данните за тях. Съществуващите съоръжения ще бъдат обследвани, трасирани и идентифицирани като се използват специализирани уреди и апаратура.

ШУМ.БГ