3 училища от Шуменска област са първите одобрени за летни почивки по Националната програма „Отново заедно“ на Министерството на образованието и науката (МОН).

Свои възпитаници на лагери край морето ще заведат НУ „Княз Борис I“ - Шумен, ОУ „Христо Ботев“ - село Златар и ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ - Драгоево.

От шуменското училище от безплатната почивка ще се възползват 19 ученици с двама ръководители. Те са избрали да летуват в к.к. „Албена“. Също в този курорт ще почиват 10 ученици с един ръководител от училището в село Златар. 11 възпитаници на школото в Драгоево с един ръководител ще почиват в Балчик.

В програмите и на трите групи е заложено посещения на културни и исторически забележителности в района, където са отседнали.

Първите заявки в МОН за безплатни почивки за ученици от цяла България са подадени от 17 до 28 юни т.г. За първите одобрени 46 училища ще бъдат отпуснати 619 000 лева. Туристическият пакет за всеки участник е на стойност 500 лв. Той трябва да включва транспорт, настаняване, храна, застраховка, културна, спортна или друг вид социална програма за шест дни.

Първият етап от кандидатстването ще продължи до 31 юли 2021 г. До днес от Шуменско по програмата не са кандидатствали други училища. От МОН уточняват, че ако след тази дата предвиденият за програмата бюджет от 15 млн. лв. не е изразходван, училищата могат да кандидатстват отново с до общо 165 ученици до 1 септември т.г. или до изчерпване на финансовия лимит.

ШУМ.БГ