Управляващият орган /УО/ на Оперативна програма „Региони в растеж“ е одобрил проекта на община Шумен за ремонт на Летния театър и прилежащите му пространства. Това показа проверка на ШУМ.БГ в Информационна система за управление и наблюдение на средствата от ЕС.

На 1 юли е сключен и договорът между УО и общината. Проектът трябва да се реализира до началото на юли 2023 г.

Новината бе потвърдена от кмета Любомир Христов днес на пресконференция пред журналисти.

„Да, имаме вече одобрен проект. Сега ще подготвим обществената поръчка за избор на изпълнител на дейностите и след като бъде избран той, започваме работа по Летния театър. Това важи и за Младежкия дом, където също предстои да се обяви обществена поръчка“, каза Любомир Христов. 

Безвъзмездната финансова помощ, която е отпусната от европрограмата за Летния театър е в размер на 1 435 956 лв. Община Шумен ще съфинансира проекта с 998 053 лв., които ще осигури чрез кредит. Подобна е ситуацията с ремонта на Младежкия дом, където еврофинансирането е от 1 714 815 лв., а съфинансирането от страна на Общината е 803 541 лв.

На въпрос на ШУМ.БГ изтеглени ли са кредити за двата проекта, кметът Любомир Христов отговори, че заеми все още не са взети. „Подготвени сме откъде ще изтеглим парите за съфинансиране. Имаме и разрешението на Общинския съвет“. Но няма нужда да теглим заемите сега, защото ще текат лихви. Когато приключат обществените поръчки и се изберат изпълнителите, които ще извършат ремонтите на Летния театър и на Младежкия дом, ще се изтеглят и заемите“, обясни Христов.

Припомняме, че при ремонта на Летния театър се предвижда да се изгради нова трибуна, разположена амфитеатрално с 5 сектора за зрителите и капацитет 900 места. Съществуващата козирка ще бъде основно санирана, ще бъдат възстановени двете осветителни кули и разрушената ограда на съоръжението. Заложен е ремонт на помещенията под сцената, обновяване на съблекалните, гримьорните, сервизните помещения, касите, ще бъдат изградени подходи за инвалиди. Извън територията на Летния театър ще се възстановят всички подходи и ще се запази съществуващото озеленяване, като по северната фасада ще се възстанови зоната на цветната леха. В близост до входа, обособен за достъп на посетители с увреждания, ще се направят 5 броя паркоместа за тях, както и 5 броя на съществуващия паркинг разположен югоизточно от имота. 

ШУМ.БГ