49 са регистрираните нови случаи на COVID-19 в Шуменско през изминалата седмица, от 2 до 8 август. Броят им е близо три път по-висок в сравнение с предходните седем дни (26 юли – 1 август), когато са установени 17 случая. Това показват данните на Регионалната здравна инспекция в Шумен.

33 от положителните са на жители от град Шумен, а останалите са от Браничево, Чернооково, Пристое, Маломир, Станянци, Божурово, Крайгорци, Дибич, Велики Преслав, Смядово, Студеница и Хитрино.

Жена на 82 години от Шумен е най-възрастният заразен. Има  регистрирани положителни случаи на момичета на 13 г. и 15 г.  от  Дибич и Шумен, както и на двама 17-годишни младежи от Шумен.

Общо за област Шумен случаите с регистрирани положителни проби за COVID-19 в Единната информационна система са 9 885 души. От началото на пандемията до сега починалите с коронавирус в област Шумен са 600. Лицата, поставени под карантина в областта към 9 август, са 496.

Към днешна дата са ваксинирани 42 685 души от Шуменска област, от които 20 493 са хората със завършен ваксинационен курс. За периода  от 2 август до 8 август 2021 г. са поставени общо 1 539 дози ваксини.  

РЗИ  –  Шумен продължава да организира и тази седмица т.нар. „зелени коридори“  със свободен достъп  до ваксини срещу COVID-19 в общо 6 имунизационни кабинети за територията на областта.

Графикът за работа на ваксинационните пунктове се публикува своевременно на сайта на РЗИ – Шумен: www.rzi-shumen.net.  

Имунизации се правят с всички налични ваксини в РЗИ  –  Шумен: „Пфайзер“ „Модерна“, „Астра Зенека“ и „Янсен“.

ШУМ.БГ