Работници и служители на „Автомагистрали – Черно море“ АД блокираха магистрала “Хемус” при Белокопитово заради забавени плащания от страна на държавата. Фирмата има да получава близо 37 млн. лв.  за извършения ремонта на АМ „Тракия“. 

На пътния възел излязоха около 250 служители и работници на фирмата. Те издигнаха плакати “Искаме парите си” и разпънаха на пътя 100-метров национален флаг.

“Ще разпъваме знамената, колкото е нужно. Ще затваряме пътища, докато не ни платят парите”, каза пред протестиращите Асен Тодоров от фирмата.

Движението бе спряно в 10,30 часа. Това не създаде неудобство на шофьорите, тъй като от полицията бяха създали организация на движението по обходни маршрути. Водачите на автомобили, които пътуваха по пътя Варна- София бяха пренасочвани през етапна връзка, Шумен- Велики Преслав и Търговище. В обратния ред София- Варна бе създадена организация от ОДМВР- Търговище, като движението беше насочено през Велики Преслав и Шумен. Пътуващите по направление Русе- Варна бяха с обходен маршрут през село Струйно, село Длъжко и Хитрино.

След като видяха, че блокираната АМ “Хемус” няма автомобили заради отбиването на движението от страна на полицията, протестиращите решиха да се преместят от пътния възел, за да спрат автомобили и по направление Шумен-Русе. Полицията обаче бе подготвена и за този ход и пренасочи движението при кръговото кръстовище на 7-ми км. Оказа се, че пътят от магистралата към Русе е отворен за движение и протестиращите се насочиха към него. Спряха движението за 15 мин., което образува колона от автомобили и камиони.

Вземането на „Автомагистрали – Черно море“ е по договор с  държавната фирма “Автомагистрали“ ЕАД. Заради забавените плащания шуменската фирма към момента дължи на работниците си 7 548 097 лв. Само за юли неизплатените заплати и осигуровките към тях са 1 376 052 лева. Заради забавени възнаграждения, от м. април до сега са напуснали 130 души от компанията.

Представители на пътностроителната фирма са провели две официални срещи с екипа на министър Комитова. Тя е обещала, че на коректните фирми ще бъде платено, но това не се е случило, обясниха от „Автомагистрали – Черно море“ . 

Липсата на средства е довело до принудително спиране на работа във всички звена, поради липса на материали. Предстоят съкращения на служители, алармираха още от фирмата. В нея в момента работят 817 души.

Освен край Белокопитово, протести със затваряне на пътища се проведоха в София, Русе и на магистрала “Тракия” край Пловдив.

Около 11,30 ч. протестиращите на Хемус разбраха, че планираната среща с министър Виолета Комитова в София не се е състояла и бе взето спонтанно решение, част от работниците с три буса да се преместят и да затворят движението в гр. Велики Преслав, където полицията пренасочи голяма част от трафика. Преди това да стане факт обаче, около 12 ч. протестиращите решиха да прекратят протеста за днес. Около 12,15 ч. движението на пътен възел Белокопитово беше освободено.

“Министър Комитова нямаше доблестта да излезе да разговаря с нас, скри се и говори другаде. Казала е, че щели да проверяват дали пътят е изпълнен, самия договор и такива неща. Казала е и абсолютни лъжи, за което искаме да се извини на всички работещи във фирмата, които не са получавали заплати”, каза по-късно за ШУМ.БГ финансовият директор и синдикален лидер в “Автомагистрали – Черно море” Петя Стоянова.

Тя обясни, че предстои да се реши как ще продължи протеста. “Вероятно ще вземем решение от понеделник да затваряме магистрала Хемус край Шумен”, каза Стоянова. 

По-късно през деня от "Автомагистрали Черно море" изпратиха позиция във връзка с изявлението на министър Виолета Комитова (в прикачения файл).

ШУМ.БГ