На 15 юли 2021 г. „Алкомет“ АД започна изпълнението на проект ALUGREEN (Greener anodizing for cleaner nature) с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма “Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България”, съобщиха от дружеството.

Проектът ще бъде изпълнен през следващите 18 месеца в Шумен. Стойността на целия проект е 1 715 983 евро, като сумата на безвъзмездната финансова помощ 650 000 евро представлява 37,88% от допустимите разходи.

Главната цел на проекта ALUGREEN (Greener anodizing for cleaner nature) е повишаването на конкурентоспособността на компанията посредством внедряване на иновативни зелени процеси в цеха за елоксация. Въвеждането на иновативни технически решения към основната линия за елоксация и прилежащата й пречиствателна станция за отпадни води ще допринесе за оптимизиране на производството и засилването на пазарните позиция на „Алкомет“ АД.

Очаква се положителният ефект върху околната среда да бъде следствие от намаляването на отпадъци, икономиите на вода и енергия, както и намаляването на емисиите на СО2 благодарение на оптимизираното потребление на химикали в производствения процес.

 

*Платена публикация