Ако държавата не плати дължимите за извършена дейност 37 милиона лева, има сериозен риск “Автомагистрали - Черно море” да фалира и да остави без работа над 800 служители и работници. Фирмата вече има да дава забавени заплати в размер на близо 7 милиона лева, но дължи и милиони на контрагенти – за материали, ток, горива.

Около 100 работници на “Автомагистрали - Черно море” днес излязоха на пореден протест пред сградата на Областна администрация.

“Заложено е бъдещето на фирмата. Тези 37 млн. близо са пари дължими към доставчици, за заплати, за материали, обвързани са с банкови гаранции. Спасява ни в момента това, че сме с дълготрайни отношения с банки и с доставчици и те все още не са предявили искания. В момента, който го направят, Шумен може да остане без една от основните си фирми, която осигурява много работни места и е изключително социално ориентирана”, каза Асен Тодоров от "Автомагистрали - Черно море" АД.

Той и още четирима представители на фирмата и на синдиката КНСБ поискаха среща и бяха приети от областния управител на Шумен Валентин Александров. След срещата Александров заяви, че ще направи контакт със съответните министерства, с Министерски съвет, и ще изложи вижданията и исканията  на протестиращите.  “Съжалявам много, че се е стигнало до тази ситуация. Това са социално-икономически проблеми, които ще трябва да ги решим”, каза още Александров.

“Благодаря на областния, че ни прие. Смятам, че беше конструктивен разговор. Пое ангажимент да предаде нашите искания в най-кратки срокове да има решение на проблема, защото положението е критично”, каза Асен Тодоров.

Фирмата продължава с протестите. Митинги ще има в петък на 3 места – на пътен възел „Белокопитово”, в Бургас и в Русе.

ШУМ.БГ