827 са жителите на Мадара, включени в предварителните избирателни списъци за предстоящия местен референдум. Имената им бяха публикувани на сайта на община Шумен.

Броят на имащите право на глас може да се увеличи, тъй като жителите на Мадара, регистрирани по настоящ адрес в селото (но не по-късно 29 януари т.г.),  могат също да вземат участие в предстоящия референдум. За тази цел трябва да попълнят заявление до кметството в селото не по-късно от 12-ти септември.

Припомняме, че местният референдум е насрочен за 26 септември и е с въпрос „Съгласни ли сте с. Мадара да се отдели от община Шумен и да се присъедини към съседната община Каспичан?“.

Със заповед на кмета на община Шумен са образувани две избирателни секции, като и двете са в ОУ „П.Волов“ в село Мадара. Секционните избирателни комисии ще бъдат сформирани след 25 август, като за тази дата са насрочени консултации с парламентарно представените сили.

Референдумът ще струва 14 550 лева, които са от бюджета на община Шумен.

Със свое решение ЦИК определи възнагражденията на членовете на Общинската избирателна комисия и на Секционните избирателни комисии.

Еднократното възнаграждение на членовете на ОИК – Шумен за подготовка и произвеждане на местен референдум на територията на Мадара за председател е 460 лева, заместник-председател - 430 лева, секретар - 430 лева, член  - 400 лв.

Към ОИК ще бъде назначен и един експерт, който е с възнаграждение от 220 лв.

Председателят на СИК ще получи еднократно 40 лв., секретарят – 35, членовете – по 30 лв. На членовете на СИК по чл. 444, ал. 1 от ИК, които предават протоколите и книжата в ОИК, ЦИК определя по 10 лева допълнително възнаграждение.

ШУМ.БГ