32-годишният фермер от Салманово Калин Колев донесе диня с тегло 18,2 килограма и спечели надпреварата за най-голяма диня в тазгодишното издание на традиционния празник в селото. На второ и трето място в съревнованието бяха поставени дини с тегло 15 и 12 кг.

“За съжаление, останаха само трима или четирима да гледат общо десетина декара дини  в нашето село и причината е водата. Диня без вода не става, а тук имаме сериозен проблем с канала на “Напоителни системи”. Казват, че е разбит, но кой да го направи? Ние не можем сами. Бих направил всичко догодина да се пусне вода, защото този поминък на хората, който беше преди години вече го няма”, каза за ШУМ.БГ кметът на селото Йордан Киров. 

Заради малкия брой производители, тази година регламентът бе променен и в надпреварата за най-голям плод можеха да участват не само производители. Въпреки това, в конкурса участваха само трима.

Днешното 32-ро издание на динения празник по традиция премина с много добро настроение, песни и танци, бира и скара. На сцената се изявиха самодейни състави от русенското село Николово, от читалищата в селата Хан Крум, Троица, както и групи от Салманово.

Организатори на събитието бяха община Шумен, кметството в Салманово и НЧ „Развитие – 1895“.

ШУМ.БГ