С танца „Лудоселската“ съставът на „Луди млади“ към СУ „Сава Доброплодни“ спечели бронзови медали на Световното първенство по танци в град Телфорд, Великобритания.
Танцьорите от състава записаха и четвърто място с „Дунавски танц“ и седмо в категория Джуниър – национални танци със „Средногорки“.

Съставът не пътува за световното първенство и изпрати видеозаписи на танците, с които се представи. Надпреварата бе от 9 август до 21 август. Днес за спечелените медали и представянето на първенството на пресконференция говориха Борис Иванов, ръководител на „Луди млади“ и директорът на СУ „Сава Доброплодни“ Албена Неделчева.

„Ако присъствахме физически нещата щяха д аса коренно различни и съм сигурен, че щяхме да впечатлим още повече оценяващите. Но след обсъждане с родители и ръководството на училището бе решено да не пътуваме до Великобритания, заради условията, свързани с пандемията, необходимостта от тестове и ред други причини“, каза днес ръководителят на „Луди Млади“ Борис Иванов.

Той допълни, че представянето на запис на такъв форум е доста трудно. „Танците бяха записани на видео минути преди концерта, който изнесохме в театъра. Нямаше време за повторения. Нашите танци си имат друга емоция, когато са на живо. Но мисля, че постигнахме поредния си голям успех със спечелването на тези медали“, допълни Борис Иванов.

„Луди млади“ имаше три квоти за участие на световното, т.е. можеше да се представи с три танца. „Лудоселската“, който донесе медалите, бе представен в категорията "характерни танци", за изпълнители до 25 години. Композицията представя народните танци в Североизточна България. Хореографията е на Борис Иванов музиката на Петьо Кръстев, консултант е Георги Гаров.

Благодарности към танцьорите и ръководителите на състава изказа директорът на СУ „Сава Доброподни“ Албена Неделчева. „Щастливи сме от този успех. Мога само да се радвам и гордея, че има такива колеги и деца, които имат хъс за работа и я вършат с ентусиазъм. Те се справиха въпреки дистанционното обучение и обстановката, в която се намираме“, каза Албена Неделчева.

Директорът допълни, че за новата учебна година училището ще разполага с нова зала за танци, която се прави с финансиране от МОН. Албена Неделчева благодари и на всички дарители, които помогнаха на състав „Луди млади“. „Сумата е около 12 хиляди лева. На по-късен етап ще излезем с решение за какво ще са тези средства. Но те със сигурност ще са за развитието на състава“, допълни Албена Неделчева.

Припомняме, че  "Луди млади" спечели златни медали от Световното първенство по танци в Испания през 2018 година. Сега танцьорите и всички в училището очакват отличията от Острова да пристигнат в България.

ШУМ.БГ