От откритите през май в РБ „Стилиян Чилингиров“ външни станции за заемане и връщане на литература /библиомат/ са се възползвали 250 читатели, върнали по този начин над 1000 тома литература, съобщиха от библиотеката.

За същия период от време от възможността да заявят дистанционно исканите от тях заглавия и да ги заемат в неработни за библиотеката часове са се възползвали 7 читатели.

Според служителите на библиотеката тази диспропорция е разбираема, тъй като станцията за заемане на литература е улеснение за хората, които искат точно определени заглавия и са с по-динамично ежедневие, трудно съчитаемо с работното време на библиотеката. В масовия случай читателите предпочитат да изберат литература на място - да отделят време в залата за заемане за дома, да разгърнат книгите, които са привлекли вниманието им, да обменят информация за автори и заглавия.

Практиката от последните четири месеца показва, че автентичната култура на четене върви ръка за ръка с удобствата на модерното технологичното време, в което живеем, както поради улеснението за читателя да не се съобразява с работното време на институцията, така и поради наложената от пандемичната обстановка необходимост от спазване на социална дистанция.

Припомняме, че станцията за връщане на литература е клетка, в която читателят пуска на указаното място книгите, които връща и в рамките на следващия работен ден те се отписват от читателския му картон. Библиомата представлява програмируеми клетки, всяка с електронна ключалка с код. Желаещите поръчват книги за заемане чрез библиомата като направят заявката си с посочени автор и заглавие на имейла на библиотеката libshumen@abv.bg или на телефон 0879060070, след което получават sms съобщение с номер на клетка и код за достъп. Освобождаването на клетката е в рамките на 24 часа. Станциите за заемане и връщане на литература са под видеонаблюдение.

ШУМ.БГ