С 1 216 919 лв. ще разполага община Шумен, за да реализира европроект, с който трайно да интегрира уязвими групи, да повиши качеството им на живот, да осъществи активното им включване в икономическия и социален живот на територията на общината.

Финансирането идва от две оперативни програми „Развитие на човешките ресурси“ и „Наука и образование за интелигентен растеж“ след спечелен проект с наименование „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи в община Шумен“.

В реализирането на дейностите по интеграция на хора от уязвими групи и ромската общност партньори на общината ще са 3 училища и 3 детски градини и фондация.

В детските градини „Светулка“ в Шумен, „Мадарски конник“ в с. Мадара и „Камбанка“ в с. Друмево, където се обучават деца от етническите малцинства, предстои да се развият различни клубове, в които децата ще получат допълнителни знания по български традиции и традиции на етносите, ще развиват арт умения и такива за учене и опознаване на историята и културата на родното място.

В VI ОУ „Еньо Марковски“ в Шумен, ОУ „Панайот Волов“ в с. Мадара и ОбУ „Христо Ботев“ с. Друмево предстоят допълнителни занимания със застрашени от опадане от образователната система ученици, включване на родители им в процеса, организиране на клубове по интереси и др.

Извън рамките на училищата и детските градини се предвижда работа по подобряване достъпа до образователни услуги за ранно детско развитие чрез създаване и оборудване на център за работа в общността, повишаване на здравната култура на представители на ромската общност и др., като за тези дейности община Шумен ще си партнира с фондация „Аделе“.

По проекта се предвижда още да се предостави работа на 60 души от гр. Шумен, с. Мадара и с. Друмево. Хората ще имат 12 месечна заетост на позиция „общ работник“ и „чистач“.

Предвижда се и да се организира „Фестивал на етносите“. В него ще участват представители на етническите групи в общината, сред които са българи, роми, турци, арменци. Фестивалът ще включва изяви на сцена, културни и кулинарни изложби.

ШУМ.БГ