Проект за изграждане на Дом-светилище на 13 безсмъртни българи ще бъде представен тази събота, 28 август, от 11,00 часа в Регионална библиотека "Стилиян Чилингиров", съобщиха от фондация “Безсмъртни българи”.

Проектът е на арх. Алеко Христов, а мястото, където ще се изгради Домът-светилище е във  Велики Преслав. Проектът се представя на 28 август - дата, която се предлага да е Деня за честване на 13 поименни безсмъртни българи.

Идеята за изграждане на Дом-светилище и за утвърждаване на 28 август като Ден на безсмъртните българи е на Ваклуш Толев, богослов по образование, обществен деятел, лектор и автор на трудове с религиозно-философска и културно-историческа тематика. Известен е като Учителят на Мъдростта и създател на сдружение „Общество Път на Мъдростта“, което работи за разгръщане духовния потенциал на нацията и на водещите принципи в духовно-културната еволюция на човечеството.

Още през 1993 г. на 28 август по повод 50 години от кончината на цар Борис III Обединител той прокламира тази идея, като мястото за изграждането на Дом-светилище да бъде във Велики Преслав. Ваклуш Толев посочва поименно и 13-те личности с техните основни характеристики. Начело е Цар Борис III - Обединител; хан Аспарух - Основател; Княз Борис - Покръстител; Цар Симеон - Просветител; Св. Климент Охридски - Азбучник; Св. Йоан Рилски - Покровител; Св. Патриарх Евтимий - Мистик и Воин; Отец Паисий - Будител; Васил Левски - Икона на българската свобода; Баба Тонка - Майка на безстрашието; Княз Александър Батенберг - Съединител; Пенчо Славейков - Прозрението на българския гений; Ванче Михайлов - Воин на оскърбените българи .

9 години по-късно през август 2002 г. с предложеното от Сдружение „Общество Път на мъдростта“ изграждане на Дом-светилище на 13-те безсмъртни българи се учредява Граждански комитет, в който се включват видни местни общественици от В. Преслав, Православната християнска църква и общественици от други градове на страната, а две години по-късно започва и набирането на средства. През 2003 г. Общинският съвет гласува Решение, с което подкрепя идеята, а на  28 август 2016 г. община Велики Преслав и Фондация „Безсмъртни българи“ откриват информационна плоча на мястото, където ще бъде издигнат Домът-светилище на 13 безсмъртни българи.

ШУМ.БГ