Даниел Койнов от ППМГ - Шумен, възпитаник на Школа А&Б, е сред състезателите, които представят България на петата Европейска младежка Олимпиада по информатика – eJOI.

Шумен е представен от още две имена в надпреварата - Димитър Добрев, един от ръководителите на отборите, Школа А&Б, Шуменски университет и Бисерка Йовчева, председател на "Сдружение Европейска Младежка олимпиада по информатика", инициатор и организатор на eJOI и ръководител на Школа А&Б.

Петата Европейска младежка Олимпиада по информатика – eJOI се провежда днес и утре, онлайн. Домакин на проявата е град Плоещ, Румъния и в нея участват 175 състезатели от 30 държави, съобщи Бисерка Йовчева.

България се представя с два отбора, за които е организирана “площадка”, която се намира в Центъра за подготовка на ученици за олимпиади към МОН.

В първия отбор с ръководители Емил Келеведжиев, председател на Националната комисия по информатика към МОН и Юлия Димитрова от МГ – Варна са включени четири състезатели, сред които Даниел Койнов от Шумен. Останалите състезатели са двама от  СМГ-София и един от МГ- Варна.

Във втория отбор с ръководители Петър Петров (Школа „Олимпийци“) и Димитър Добрев (Школа А&Б, Шуменски Университет) участват също четирима състезатели, възпитаници на математическите гимназии в София и Варна.

"Официално Петата Европейска Младежка Олимпиада по Информатика - eJOI бе открита във вторник, след което се проведе тренировъчна сесия, а днес и утре текат  състезателните дни. Олимпиадата е най-престижното състезание по информатика в света за ученици на възраст до 15,5 години", уточни Йовчева.

ШУМ.БГ